Граматика

2898

15.08.2022

Conditionals – розбираємо всі типи умовних речень

Цікаво, якщо я з’їм круасан, я погладшаю? А ще цікаво, чи треба використовувати в цьому реченні Conditional? І який саме? Ой, щось дуже важко, треба спочатку все ж їсти той круасан, а потім вже і про умовні речення думати.

Умовні речення серед студентів вважаються однією з найважчих тем в англійській мові. Хоч тут усе логічно: в нас є умова і є результат. У цій статті ми розберемо основну інформацію про всі типи умовних речень, щоб у тебе більше не виникало жодних проблем із Conditionals.


Кілька слів про Conditionals
 

Для початку скажу, що існує аж п’ять типів умовних речень: 

  • Zero Conditional;
  • First Conditional;
  • Second Conditional;
  • Third Conditional;
  • Mixed Conditionals.

Вони всі абсолютно різні, в кожного своя структура речення, часи, які треба використовувати при побудові, та мета самої умови. Але в усіх типах є дещо спільне. Кожен Conditional має умовну частину (If clause) та частину з результатом. Поглянемо на декілька речень.

  • If you don’t stop the bleeding, he dies. – Якщо ти не зупиниш кровотечу, він помре.

  • If Ted wants to be a doctor, he will enter the medical academy. – Якщо Тед хоче стати лікарем, він вступить до медичної академії.

  • If I were you, I would live in Barcelona. – Якби я був на твоєму місці, я б жив у Барселоні.

У кожному реченні незалежно від того, який це тип, ми маємо початок речення у вигляді слова «If» з певною умовою та результат у другій частині речення після коми. Але можемо мати й іншу ситуацію, коли на початку речення стоятиме результат, а вже в другій частині буде умова. Сенс від цього не зміниться, але відбудеться зміна пунктуації. Поглянемо на речення нижче.

  • The water freezes if its temperature is 0 degrees. – Вода замерзає, якщо її температура досягає 0 градусів. 

  • Vicky will go out tonight if she does all her homework. – Вікі піде гуляти сьогодні, якщо зробить усю домашку.

  • They would tell you about the accident if they knew about it. – Вони б розповіли тобі про аварію, якби знали про неї. 

 

Conditionals – розбираємо всі типи умовних речень

 

Важлива річ, яку ми маємо пам'ятати: аби визначити тип Conditional, нам треба для початку зрозуміти, чи реальна дія, чи вже маємо ми результат від дії в минулому, чи матимемо результат потім. 

Зараз розглянемо кожен тип окремо.


Zero Conditional
 

Цей тип умовного речення нам потрібен для того, аби висловити думку про усім відомий факт, загальну інформацію, фізичне або хімічне явище, певні природні закони. Поглянемо на структуру речень:

Частина з умовою

Частина з результатом

If + Present Simple

Present Simple

 

Отже, ми бачимо, що і в умовній частині, і в частині з результатом ми  використовуємо Present Simple. Саме тому цей тип вважається найлегшим.

  • If you cut your knee, it bleeds. – Якщо ти поріжеш коліно, з нього піде кров.

  • If the weather isn’t good, it’s bad. – Якщо погода не хороша, то вона погана.

  • If I take a train to NY, I pass Pennsylvania anyway. – Якщо я сяду на потяг до Нью-Йорка, я точно проїду Пенсільванію.


First Conditional
 

Перший умовний тип речення – це про майбутнє. Ми всі думаємо про майбутнє, сподіваємось і покладаємось на нього.

Якщо погода буде гарна, я піду з друзями на пляж. А якщо погана, то буду сидіти вдома, пити вино і дивитися серіали… Умови використання зрозумілі, тепер структуруємо їх для кращого запам'ятовування.

  1. Дії в майбутньому за певних обставин

Якщо в нас відбувається певна дія, ми будемо в будь-якому разі мати від неї результат надалі. Те, що дія станеться або не станеться, ми описуємо в If clause (умовній частині), а результат від неї вже будемо мати в другій частині речення.

  • If you don’t prepare these articles till tomorrow, I promise you will be fired. – Якщо ти не підготуєш ці статті до завтра, я обіцяю, тебе буде звільнено.

  • If our teachers work hard, they will get a CELTA certificate. – Якщо наші викладачі працюватимуть наполегливо, вони складуть СELTA.

  1. Порада, спонукання до певної дії

Ми також можемо висловити пораду на майбутнє в першому типі умовного речення. А також зробити спонукання до певної дії. 

  • Keep on working and you will get rid of panic attacks. – Продовжуй працювати – і ти позбудешся панічних атак.

  • Don’t stop learning French, one day you will live in Paris. – Не припиняй вчити французьку, одного дня ти житимеш в Парижі. 

Конструкція речення в First Conditional відноситься до майбутнього часу. Тобто якщо відбудеться одна якась дія, ми будемо мати результат у вигляді другої. Ймовірність виконання першої дії висока, ми можемо розраховувати на результат в майбутньому.

Частина з умовою

Частина з результатом

If + Present Simple

Future Simple

 

Отже, в першій частині нам треба поставити теперішній простий час, а в другій вже буде майбутній. При цьому в українській мові всюди виходить лише майбутній: «Якщо погода буде гарна, я піду на пляж». Саме тому багато хто з нас і плутається і будує все речення в майбутньому часі. 

Ще більше про First Conditional можна прочитати в цій статті.


Second Conditional
 

Ми обов’язково маємо знати про другий Conditional, що це майже завжди unreal action. Ми говоримо про майже неможливі речі або про наші мрії, переживання, надії, сподівання в теперішньому або в майбутньому часах. Або також і про поради. 

Частина з умовою

Частина з результатом

If + Past Simple

Would + Bare Infinitive

 

У ствердженнях, запереченнях і питаннях ми використовуємо Past Simple в першій частині, а для результатної частини – модальне дієслово would і інфінітив. Наведу вам кілька прикладів для більшої наочності.

  • If I weren’t so short, I would definitely become a top model. – Якби я не була такою низькою, я б точно стала топ-моделлю.

  • If Jane was as smart as her brother, she wouldn’t be jobless anyway. – Якби Джейн була такою ж розумною, як її брат, вона б не була безробітною в будь-якому випадку.

  • If my son wasn’t so stubborn, he would be the best student in his class. – Якби мій син не був таким впертим, він би був найкращим студентом у своєму класі.

  • Would you help me, if I asked you to? – Ти допоміг би мені, якби я попросив? 

Більше прикладів використання Second Conditional ми наводимо в цій публікації.

Треба також звернути увагу на те, що крім звичайного модального дієслова would, до якого ми так звикли, можна використовувати такі замінники:

  • should;
  • might;
  • could.


Third Conditional
 

Третій Conditional вирізняється тим, що дія в ньому відноситься до нереальності. Більш того, ми вже маємо результат від іншої дії, що сталася. Отож, нічого не можна змінити. Дуже часто цей умовний тип використовується, щоб передати жаль про вчинені дії або для критики минулих подій.

Частина з умовою

Частина з результатом

If + Past Perfect

Would + Have + Past Participle

 

Структура тут уже не така легка, але склавши кілька власних прикладів, ти зможеш її запам'ятати.

  • If my brother had known this earlier, he would have entered the academy. – Якби мій брат знав це раніше, він би вступив до академії.

  • If my parents hadn’t eaten so much, they would have felt better. – Якби мої батьки не з’їли так багато, вони би почувалися краще.

  • If Pam had stopped before it was too late, she wouldn’t have been fired. – Якби Пем зупинилася вчасно, вона б не була звільнена. 

Якщо хочеш більш детально ознайомитись із Third Conditional, читай цю статтю.


Mixed Conditionals
 

Хочеш відволіктись і трохи потренувати свої навички додавання? 

Mixed Conditionals – це змішані типи умовних речень. Тут ми маємо простий алгоритм додавання або змішування другого та третього типів, які ми вже розглянули вище.

В Mixed Conditionals є такі дві комбінації: 

  • Type 2 + Type 3;
  • Type 3 + Type 2. 

Type 2 + Type 3 – якби не дія, що зараз відбувається (тобто загалом по життю), в минулому ми б мали інший результат.

Type 3 + Type 2 – якби певна дія відбувалася в минулому, ми б зараз мали певний інший результат.

Структура речень і приклади для наочності:

Частина з умовою

Частина з результатом

If + (Type 2) Past Simple

(Type 3) Would + Have + Past Participle

If + (Type 3) Past Perfect

(Type 2) Would + Bare Infinitive

 

  • If Jack had finished the university, he would work as a doctor now. – Якби Джек завершив навчання, він би зараз був лікарем.

  • If I had cooked a lot of cakes, I would win championships. – Якби я готувала багато тортів, я б вигравала на чемпіонатах.

  • If I were more attractive, he would have married me. – Якби я була більш привабливою, він одружився би зі мною.

  • If your dog ate more meat, it wouldn’t have become tired in the park yesterday. – Якби ваша собака їла більше м’яса, вона б не втомилась вчора в парку. 

Тепер, коли ми досконало розібрали всі типи умовних речень в англійській мові, тобі залишається гарно відпрацювати кожен із них на практиці. Так тобі буде набагато легше відрізняти їх одне від одного. 

Читайте також:

Хочеш на безкоштовний пробний урок?

Close

Оберіть спосіб зв'язку з нами

Залишились питання? Пишіть сюди, ми постараємось допомогти.

Telegram Viber
Close

Зворотний дзвінок

Ми передзвонюємо у будні дні з 10:00 до 18:00.