Бізнес

4806

12.10.2020

Вивчення технічної англійської для інженерів

Згідно зі статистикою останніх років, інженерні спеціальності відчувають гостру нестачу кадрів, особливо фахівців із хорошим знанням технічної англійської. Адже професіонали потрібні не тільки в Україні, але й у будь-якій країні світу.

Зміст

1. Кому потрібна технічна англійська

2. У чому особливість технічної англійської

3. Короткий словник технічних англійських термінів

4. Де навчатися технічної англійської мови інженерам

     4.1. Книги

     4.2. Журнали

     4.3. Фільми

     4.4. Відео

     4.5. Телебачення

     4.6. Документація

     4.7. Блоги

5. Як ефективно засвоїти матеріал

У чому особливість мови для технічних спеціальностей і як почати вивчення технічної англійської мови – про це й поговоримо.


Кому потрібна технічна англійська
 

Для початку давайте розберемося з визначенням слова «інженер». Прийнято вважати, що професія ця з'явилася ще в II ст. до н.е. і називали так людей, які займалися винаходом машин і механізмів. Саме слово походить від французького «ingenieur», що означає «винахідник». Інженери завжди вважалися особливими людьми, за радянських часів ця професія була популярною та давала можливість отримати квартиру. Потім кадри знецінилися, оскільки вузи стали випускати дуже багато інженерів. Зараз технічні спеціальності не надто цікавлять молодь.

Отже, інженер – це людина, яка займається винаходом чого-небудь або обслуговуванням. Прийнято вважати, що до технічних спеціальностей відносяться тільки будівельники, люди, що працюють із металом, електрики та фізики. Однак це не зовсім правильне визначення: до інженерів також відносяться біологи, екологи, архітектори, дизайнери та навіть програмісти, адже повна назва цієї спеціальності звучить як «інженерія програмного забезпечення».

Кому потрібна технічна англійська

Без технічної англійської в промисловості нікуди, хоча спершу так не здається
 

Тож до чого тут технічна англійська мова? Усе дуже просто: всі докладні робочі інструкції та загальноприйнята термінологія – англійською, тому основи потрібно знати обов'язково. А якщо у вас є бажання працювати у великій компанії, можливо, навіть за кордоном, то без іноземної мови точно не обійтися.


У чому особливість технічної англійської
 

Недосвідченій людині може здатися, що нічого особливого в цій галузі мови немає. Однак існують цілі словники технічних термінів, а людина, яка володіє технічною англійською, може дописати її в резюме як окрему мову.

Головна особливість технічної англійської мови – неприпустимість синонімів. Уся документація має бути складена чітко й однозначно, інакше виникне плутанина. Наведемо приклад: «деталь» у цьому контексті перекладається як «an item». Її не можна назвати ні «detail», ні «part», оскільки перше має значення «подробиця», а друге – «частина». В англійській мові багатозначність слів – часте явище, тому в професіях, де вона неприпустима, використовується затверджений набір позначень.


Короткий словник технічних англійських термінів
 

Для внесення більшої ясності розглянемо деякі популярні в різних інженерних професіях терміни:

  • drawing – креслення
  • preliminary drawing – ескіз
  • schematics – схема
  • theodolite – кутомір
  • circumference – периметр
  • face – лицьова поверхня
  • deviation – відхилення
  • performance gap – нерівність у показниках
  • constituents – складові
  • saw – пиляти

Деякі з цих слів у звичайному житті не зустрінеш, з ними мають справу тільки інженери. А частину під час перекладу з української ви, можливо, замінили б іншими словами, але менш доцільними. Тому важливо користуватися спеціалізованими словниками з технічної англійської.


Де навчатися технічної англійської мови інженерам
 

Перш за все, звичайно, варто записатися на курси, де кваліфіковані викладачі допоможуть опанувати спеціалізовану термінологію. Але варто й займатися самостійно, особливо якщо вам потрібно наростити словниковий запас.

Де навчатися технічної англійської мови інженерам

Знання з технічної англійської можна отримувати не тільки з підручників
 

За допомогою яких ресурсів можна вивчати англійську для технічних спеціальностей:

  • книги
  • журнали
  • відео, фільми
  • TV-програми
  • читання документації
  • блоги


Книги
 

Сюди можна віднести всі підручники, словники та практичні посібники, які ви зможете знайти. Одним із найкращих підручників вважається Professional English in Use Engineering. У ньому використовуються нові матеріали, реальні приклади листів, робочої документації, статей. Нічого застарілого ви тут не побачите. Варто врахувати, що важко знайти книгу, яка охопить абсолютно всі технічні спеціальності. Найчастіше можна зустріти посібники для якоїсь однієї галузі: для механіків, програмістів, фізиків.

Якщо ви вчитеся в технічному виші – чудово, йдіть до бібліотеки та шукайте відповідні матеріали. Якщо ж ви вже давно випустилися, але технічну англійську підтягнути потрібно, пошукайте матеріали на сайтах університетів. Зараз уже є електронні бібліотеки з підручниками та методичками у вільному доступі.

Не нехтуйте також покупкою книг. Хоч є електронні безкоштовні версії багатьох підручників – старі посібники, в яких міститься корисна інформація, не завжди оцифровують. Зате вони є в друкованій версії, купіть пару книг, вони вам обов'язково знадобляться не раз.


Журнали
 

Навіть якщо ви прихильник наукової літератури в класичному її розумінні, не можна заперечувати користь періодики. У ній публікуються дійсно цікаві матеріали, актуальні новини та історії, з яких можна запам'ятати багато термінології. Нижче наведемо кілька журналів, які будуть цікаві тим, хто вивчає технічну англійську.

  1. Wired. Видання можна знайти як у друкованому форматі, так і онлайн. Журнал розповідає про технології та їх розвиток, а також про їх вплив на всі сфери нашого життя: від політики до культури. На сайті видання маса статей на різноманітні теми – обирайте те, що вам до душі, і вправляйтеся в читанні.
     
  2. CNET. Матеріали цього журналу більш насичені технічною англійською мовою. Тут популярні огляди технологій і нових продуктів. Щось корисне для себе зможуть знайти інженери з будь-яким рівнем знання мови.
     
  3. Digital Trends. Цей журнал схожий на попередній, однак на сайті також доступні корисні подкасти й відео. Завдяки їм можна перевірити свої навички сприйняття мови на слух, а повторюючи репліки – поліпшити розмовну англійську.
     
  4. Technowize. Видання сподобається тим, чия діяльність пов'язана з комп'ютерними технологіями. Тут збираються новини як про апаратну складову, так і про програмне забезпечення, хмарні технології та нові пристрої.
     
  5. MIT Technology Review. Найстаріше видання з усіх у нашому списку. Журнал випускається з 1899 року Массачусетським технологічним університетом. Тут ви знайдете тексти, написані в традиційному стилі з використанням технічної англійської лексики.
     
  6. Gizmodo. Електронний ресурс, який оповідає про події з найрізноманітніших сфер життя – від політики до дизайну. Є розділ про науку, який однозначно сподобається інженерам.


Фільми
 

  • Humans – серіал із трохи лячною атмосферою про людей-андроїдів. Швидше розважальний, ніж науковий, але тим не менш захопливий і припаде до душі комп'ютерним інженерам;
  • Hidden Figures – фільм про жінок, які проводять складні математичні розрахунки для НАСА;
  • The Theory of Everything – фільм-біографія Стівена Хокінга;
  • Moon – фільм про життя на супутнику Землі на самоті.


Відео
 

До цієї категорії ми віднесемо влоги, що стосуються інженерних спеціальностей, які допоможуть у вивченні технічної англійської:

  • Chaotic Good – відеоблог, який веде колектив вчених і прихильників інженерії;
  • EEVblog – у відео австралійця з 25-річним досвідом в інженерії ви почуєте безліч корисної інформації;
  • Aussie50 – блог про експерименти;
  • Todd Harrison – досвідчений інженер ділиться своїми знаннями та дає корисні поради.


Телебачення
 

У вивченні технічної англійської, як не дивно, допоможе навіть телебачення. Зараз мало хто дивиться телевізор, проте якщо заглибитися в англомовний сегмент, можна знайти варті уваги телеканали. Один із таких – Discovery Science. Тут показують цікаві документальні фільми, насичені технічною англійською термінологією.


Документація
 

Інженери-практики скажуть, що чимало нової інформації вони дізнаються безпосередньо під час роботи. Коли постає проблема, вирішення якої дається в документації повністю англійською мовою, то хочеш чи не хочеш, а доводиться розбиратися та вчити технічну лексику. Такий підхід – це швидше вимушений захід. Щоб такого не допустити, варто почати займатися технічною англійською раніше. Крім всіх перерахованих вище ресурсів, зверніть увагу на різні технічні описи у вільному доступі. Підійдуть навіть інструкції від побутової техніки. Вони містять максимальну концентрацію термінів, тому їх вивчення однозначно позитивно позначиться на словниковому запасі інженера.


Блоги
 

Про відеоблоги ми вже поговорили. Що стосується текстових записів, то багато цікавого можна знайти на таких сайтах:


Як ефективно засвоїти матеріал
 

Просте читання та прослуховування аудіоматеріалів навряд чи дасть якийсь відчутний ефект. Для того, щоб добре запам’ятати нову лексику, необхідний серйозний підхід.

Якщо справа стосується текстових ресурсів, то варто спочатку пробігтися по статті очима, потім виділити для себе незнайомі слова, виписати їх окремо та знайти переклад у словнику. Можна скористатися і загальним, але для більшої точності пошукайте технічний англійський словник. Цей алгоритм підійде тим, хто вже має якісь знання англійської. Якщо ж потрібно починати з нуля, то розбирати доведеться кожне слово, правила побудови речень і вимови.

Після того як знайдете незнайомі слова, прочитайте матеріал ще двічі-тричі.

Як ефективно засвоїти матеріал

Вивчати технічну англійську можна разом із колегами, не відриваючись від роботи
 

Що стосується відео, то краще за все шукати матеріали з субтитрами. Так вам буде легше встановити зв'язок між певним об'єктом, його назвою англійською та перекладом.

І, звичайно ж, не варто забувати про те, що основа будь-якого навчання – повторення. Встановіть для себе мету, заради якої вам необхідно знати технічну англійську, і займайтеся стільки, скільки буде потрібно для її досягнення.

Читайте також:

Хочеш на безкоштовний пробний урок?

Close

Оберіть спосіб зв'язку з нами

Залишились питання? Пишіть сюди, ми постараємось допомогти.

Telegram Viber
Close

Зворотний дзвінок

Ми передзвонюємо у будні дні з 10:00 до 18:00.