Бізнес

4868

27.03.2022

Як скласти резюме: поради й сервіси для створення CV

Що спільного у твого телефона, ноутбука та резюме? Усі вони потребують регулярного оновлення. Коли ти не працюєш деякий час або змінюєш сферу діяльності, твоє резюме стає неактуальним. Плюс постійний технологічний прогрес та зміна пріоритетів впливають на очікування від CV (curriculum vitae) в сучасному процесі найму. Те, що вражало HR ще декілька років тому, сьогодні вже нікого не дивує. А через величезну кількість кандидатів, які ховаються за кожною кнопкою «Подати заявку», вкрай важливо знати, як правильно скласти резюме. 

 

Як скласти резюме: поради й сервіси для створення CV

 

Актуально як ніколи! Якщо тобі довелося починати все спочатку – ось добірка коротких курсів англійської для влаштування на роботу від онлайн-маркету курсів Booyyа.

Тримай -30% з промокодом HIRED30 і проходь курси:

  • LinkedIn Tutorial – 259 грн
  • Business English: CV, Cover Letters and Job Interviews – 207 грн
  • Elevator Pitch – 155 грн
  • 100 прикметників англійською для роботи в офісі – 207 грн
  • SMALL TALK в бізнес-середовищі – 207 грн
    та інші

Прокачай силу, дух і англійську з Booyyа. Все буде Україна!


Як правильно скласти резюме у 2023 році?
 

Час стерти із пам’яті правила старої школи. Давай розбиратись, що на сьогодні важливо вказати під час складання резюме, а яку інформацію варто без вагань з нього викинути.

  • Відмовся від мети й заміни її на професійний досвід

Кар’єрну мету (a career objective) у верхній частині твого резюме вже вказувати не потрібно. Давай подивимося правді в очі – вона зрозуміла. Ти претендуєш на вакансію, тож головна мета – отримати цю роботу. При складанні резюме просто немає сенсу на цьому наголошувати, тому краще заміни цей пункт стислим професійним досвідом. Складаючи резюме, опиши свої найбільш релевантні навички та здібності (relevant skills and capabilities), що стосуються позиції, на яку ти претендуєш. Рекрутер повинен зрозуміти, що ти найкращий кандидат на цю роль. 

  • Щоб правильно скласти резюме, використовуй ключові слова

Рекрутер може мати програмне забезпечення ATS (applicant tracking system – система відстеження кандидатів) для пошуку конкретних ключових слів (keywords) у резюме і негайно відхиляти кандидатів, які вважаються «некваліфікованими» (unqualified) через те, що (здавалося б) не володіють необхідними навичками. Звучить добре? Звичайно, але лише для рекрутера. Для кандидатів це може означати високий відсоток заяв (applications), які часто навіть не читають, перш ніж відхилять ніби правильно складене резюме.

Тому дуже важливо знати, як правильно скласти резюме з урахуванням ATS. Ефективний спосіб зробити це – включити ключові слова, які рекрутер, ймовірно, буде шукати у твоєму резюме. А знайдеш ти ці ключові слова просто в описі вакансії. Наприклад, якщо в оголошенні про роботу серед вимог зазначене управління проєктами, швидше за все, рекрутер шукатиме ключовик «управління проєктом» у твоєму резюме.

 

Як скласти хороше резюме: поради й сервіси для створення CV - 2

Правильно складене резюме – змістовне та водночас лаконічне
 

  • Розділ навичок – головний

Якщо тобі цікаво, як скласти резюме правильно, то розділ, який не слід пропускати, – навички (skills). Цей розділ – ідеальне місце, щоб виділити релевантні ключові слова та продемонструвати свій досвід (background).

Розділ навичок можна порівняти з трейлером фільму, де показані основні та найяскравіші моменти. Витягни всі найважливіші навички з трудової історії, виділи свої переваги та розмісти їх на першій сторінці резюме над досвідом роботи. Це гарантує, що твої професійні навички будуть першим, що побачить HR-менеджер. Не забудь додати ключові слова з опису роботи й у цьому розділі, щоб твоє резюме знайшли через ATS.

  • Не згадуй неактуальний досвід роботи

Щоб правильно скласти резюме, можливо, не слід перелічувати всі свої місця роботи. Пам’ятай, що ідеальна довжина резюме – дві сторінки, тому кількість місць обмежена. Рекрутеру не потрібно знати про твою роботу в продуктовому магазині у 18 років, якщо ти подаєш заявку (apply) на посаду фахівця фінансового відділу.

  • Структуруй свій досвід роботи

Якщо у тебе солідний досвід роботи з навичками в різних галузях, його варто розділити на окремі категорії. Особливо якщо це дозволить тобі краще виділити твої найбільш релевантні навички для поточної роботи. Наприклад, якщо ти маєш досвід у сфері продажів та ІТ, ти можеш використовувати підзаголовки (sub-headings), щоб розділити свій досвід на дві області: один – для продажів, а інший – для ІТ. Візуально намагайся скласти резюме так, щоб HR швидко знайшов інформацію про твій досвід. Так у тебе буде більше шансів отримати бажану першу співбесіду.


Як правильно вказати рівень знання англійської у CV?
 

Дуже важливим під час пошуку роботи є знання англійської мови та її рівень (level). В описі під час складання резюме слід відштовхуватися від міжнародної системи оцінювання, згідно з якою прийнято вказувати просунутий рівень як Advanced, вищий за середній як Upper-Intermediate, середній як Intermediate та нижчий за середній як Pre-Intermediate. Якщо ти володієш англійською, як і рідною мовою, можна вказати рівень Proficient.

 

Як скласти хороше резюме: поради й сервіси для створення CV - 3

Англійська мова потрібна практично для будь-якої посади, тож вкажи свій рівень, складаючи резюме
 

Під час опису рівня не використовуй такі кліше: 

  • читаю професійну літературу;
  • перекладаю зі словником;
  • маю базові знання;
  • вільно володію.

Доречніший та більш формальний варіант – вказати рівень згідно з CEFR (The Common European Framework of Reference for Languages – Загальноєвропейська компетенція володіння іноземною мовою), де рівні розподіляються так:

  • A1 – початковий;
  • A2 – елементарний;
  • B1 – середній;
  • B2 – середньо-просунутий;
  • C1 – просунутий;
  • C2 – досконалий.


Візуальна частина резюме
 

Корисними порадами, як скласти резюме, ми вже озброїлись. Переходимо до його оформлення. Кожен кандидат хоче виділитися серед всіх інших людей на папері. Твоє резюме – це ідеальна можливість проявити себе, тому важливо зробити його максимально привабливим та зрозумілим. 

Зазвичай рішення щодо твого резюме приймається у перші кілька секунд, навіть раніше, ніж рекрутер прочитає перше слово на сторінці. Загальний макет і формат резюме мають привертати увагу до тексту. Тому треба докласти зусиль, щоб пройти цей перший етап відбору. Тож як скласти резюме, щоб воно привернуло увагу? 

  1. Читабельний шрифт

Використовуй зручний для читання шрифт (easy-to-read typeface), щоб складене резюме виглядало охайно. Він має виглядати одночасно офіційно (тільки не Comic Sans), а також сучасно та стильно (нехай Times New Roman залишиться для шкільних рефератів). Найзручніший для читання кегль (розмір) – від 10 до 12.

Є багато вдалих варіантів шрифтів: Cambria, Calibri, Helvetica, Bookman Old Style.

Шрифти можуть добре виглядати з засічками (serif) та без них (sans serif), тому не соромся експериментувати. Обравши шрифт, застосуй його до всього документа. В ідеалі варто використовувати той самий шрифт і для написання супровідного листа для резюме.

  1. Зрозумілі заголовки розділів

Зроби назви заголовків (headings) кожного розділу трохи більшими за решту тексту. Ти також можеш зробити їх візуально помітнішими, надрукувавши ВСІ ЛІТЕРИ ВЕЛИКИМИ. Заголовки мають бути лаконічними й написаними в одному стилі. Це може бути один-два іменники: «Освіта», «Досвід роботи», «Навички» тощо.

 

Як скласти хороше резюме: поради й сервіси для створення CV - 4

Чіткість і структурованість – твої найкращі друзі в правильному складанні резюме
 

  1. Чи потрібні графіки та фото?

Велика кількість графіків може призвести до того, що твоє резюме не пройде сканування ATS, про яке ми говорили вище. Щодо фотографій: пам’ятай, що ти шукаєш роботу, а не партнера для побачення. Обери одне ділове фото. Якщо ж в оголошенні не вказано, що фото необхідне (це може бути важливо для певних посад), то його можна й взагалі не додавати під час складання резюме. 

  1. Ідеальний обсяг – одна-дві сторінки

Складай резюме під конкретну вакансію та включай лише релевантні деталі. Переконайся, що кожне слово доречне та розташоване в правильному місці твого CV. Але якщо тобі здається, що ти пропускаєш важливі деталі, намагаючись скласти односторінкове резюме, то краще його трохи розширити. Дві сторінки резюме підходять для досвідчених кандидатів.


Як скласти резюме безкоштовно?
 

Отже, тепер ти знаєш основи того, як правильно скласти резюме з точки зору дизайну. Час зібрати все до купи та скласти резюме, яке не залишить HR-менеджеру іншого вибору, як запросити тебе на співбесіду. 

Пропонуємо добірку онлайн-сервісів, які допоможуть у цій відповідальній справі. Ознайомся та обери найбільш зручний і корисний для себе.

  1. visual.ly

Тут ти складеш резюме у вигляді яскравої інфографіки та заощадиш час на заповнення – всю інформацію можна автоматично перенести з Facebook або Linkedin. Досвід роботи зображений як осі часу, навички – у вигляді діаграми, а мови – як карти. 

 

Як скласти хороше резюме: поради й сервіси для створення CV - 5

 

  1. resume.com

Сервіс дає можливість скласти резюме за допомогою різноманітних шаблонів та простих налаштувань. Якщо креатив не йде, обирай на сайті готове CV і редагуй відповідно до своєї освіти, досвіду та навичок.

 

Як скласти хороше резюме: поради й сервіси для створення CV - 6

 

  1. canva.com

Один із найпопулярніших сервісів для створення візуального контенту, в тому числі й для складання резюме. Величезне різноманіття безкоштовних стильних шаблонів і шрифтів. Обирай за категоріями, включаючи сучасні, інфографічні, мінімалістичні, корпоративні, резюме з фото та навіть акторські. Тут без проблем складуть резюме представники творчих професій та всі перфекціоністи. Усе, що тобі потрібно зробити, це перетягнути текст у шаблон і завантажити власні зображення, якщо це необхідно.

 

Як скласти хороше резюме: поради й сервіси для створення CV - 7

 

  1. sumry.me

Сервіс дає можливість додавання відео, інфографіки й аудіо. На сайті можна скласти резюме у вигляді roadmap, потрібно вибрати лише шаблон та колір. Тут ти можеш не лише вказати свої навички та досягнення, а й додати повну хронологію свого досвіду роботи, сертифікати, а також відгуки та рекомендації людей, які працювали з тобою. 

 

Як скласти хороше резюме: поради й сервіси для створення CV - 8

 

  1. cvduck.pro

Цей сервіс розрахований на IT-фахівців і тих, хто створює цифрові продукти. Тут тобі допоможуть кадровики з великим досвідом роботи в ІТ, які щомісяця переглядають сотні профілів претендентів. Просто надішли своє резюме – і через декілька днів отримай професійно відредаговану версію з коментарями HR-експерта та редактора. Це чудова можливість зменшити ризик того, що тебе недооцінять, та зекономити час на невдалі експерименти з пошуком роботи.

 

Як скласти хороше резюме: поради й сервіси для створення CV - 9

 

  1. novoresume.com

На цьому сайті ти можеш обрати відповідний шаблон з бібліотеки, а потім скористатись оптимізатором макету, щоб переконатися, що всі твої елементи вирівняні та організовані правильно. Оптимізатор аналізує та пропонує різні способи покращення CV, якщо якийсь із них тебе не задовольняє.

Ти навіть можеш отримати доступ до схвалених рекрутером зразків та побачити, чого не вистачає у твоєму резюме. Це справді корисно, тому що багато хто з нас не знає, які дані обов’язково мають бути зазначені, щоб тебе взяли на роботу.

Сервіс підтримує різні мови. Ще один великий плюс – вся твоя особиста інформація захищена заходами високого рівня безпеки.

 

Як скласти хороше резюме: поради й сервіси для створення CV - 10

 

Насамкінець пропонуємо тобі подивитись наше відео з порадами про складання резюме, щоб також прокачати свою англійську: 

 

 

Успіхів із влаштуванням на роботу твоєї мрії!

Читайте також:

Хочеш на безкоштовний пробний урок?

Close

Оберіть спосіб зв'язку з нами

Залишились питання? Пишіть сюди, ми постараємось допомогти.

Telegram Viber
Close

Зворотний дзвінок

Ми передзвонюємо у будні дні з 10:00 до 18:00.