Бізнес

4493

25.01.2021

Медична англійська: де вчити профільну лексику

Знання медичної англійської необхідне фахівцям сфери охорони здоров'я для таких цілей як стажування та робота за кордоном, відвідування міжнародних конференцій, спілкування з зарубіжними колегами, читання профільних новин, літератури тощо. Вивчення профільної іноземної мови включає в себе поповнення словникового запасу професійними термінами, розвиток сприйняття мови на слух, практику розмовних діалогів. 

Зміст 

1. Медична англійська: підручники та словники

2. Новинні ресурси та блоги англійською для лікарів

3. Курси медичної англійської офлайн і онлайн

4. Тематичні відео та подкасти англійською для медиків

5. Вчимо медичну англійську за фільмами та серіалами


Медична англійська: підручники та словники
 

Профільні підручники англійською мовою допоможуть студентам, інтернам і лікарям-практикам вивчити іноземну або поліпшити свої знання, а також тренуватися на реальних прикладах. Підручники з загальною термінологією:

  • English in Medicine (Eric H. Glendinning, Beverly Holmström, 2005) – курс для студентів і практиків для розвитку читання, аудіювання, письма та розмовної англійської;
     
  • Medical Terminology: An Illustrated Guide (Barbara J. Cohen) – ілюстрований посібник допоможе читачам розширити словник профільною термінологією, необхідною працівникам сфери охорони здоров'я;
     
  • Professional English in Use Medicine (Eric Glendinning, Ron Howard, 2007) – підручник охоплює широкий спектр медичної англійської лексики: хвороби та симптоми, обстеження, лікування, профілактика тощо;
     
  • Career Paths: Medical (Virginia Evans, Jenny Dooley, Trang M. Tran, M.D, 2016) – підручник для студентів і фахівців, які хочуть поліпшити свою медичну англійську: читання, сприйняття мови на слух, письмо та розмовні навички; тут багато перевірочних вправ; 
     
  • Check Your English Vocabulary for Medicine (Rawdon Wyatt, 2006) – практичні завдання для вивчення й перевірки знання профільної термінології.

Крім того, видавництва пропонують вузькопрофільні підручники й посібники англійською для медсестер, фармацевтів та інших медичних працівників. Їх можна замовити в друкованому або електронному форматі. 
 

Медична англійська: де вчити профільну лексику - 2

Підручники з медичної англійської допоможуть фахівцеві з будь-яким рівнем володіння мови поліпшити знання профільної лексики
 

На додаток до підручників лікарям, які вивчають іноземну, знадобляться спеціалізовані словники:

  • розділ Anatomy на сайті Innerbody – інтерактивний візуальний словник анатомічних термінів англійською;
  • MedTerms Dictionary на сайті MedicineNet – професійні терміни медичної англійської з поясненнями, представлені в алфавітному порядку.

Якщо вам поки важко сприймати пояснення термінів англійською, ви можете перекладати їх рідною мовою за допомогою друкованих або електронних словників.


Новинні ресурси та блоги англійською для лікарів
 

Щоб завжди бути в курсі актуальних новин медицини, читайте профільні сайти. Ось кілька ресурсів для фахівців будь-якого профілю й онлайн-видання на загальні теми:

Крім того, вам доступні медичні блоги від провідних фахівців у своїй галузі:

  • Violin MD – популярний відеоблог молодого лікаря з Канади;
  • The Medical Futurist – канал про майбутнє медицини, охорони здоров'я, хвороб, методів лікування і технологій;
  • Doctor Mike – YouTube-канал одного з найбільш медійних і популярних лікарів сучасності.

Підпишіться на соціальні мережі фахівців, які ведуть англійською медичний блог, діляться досвідом, висвітлюють новинки або проблеми в галузі. 


Курси медичної англійської офлайн і онлайн
 

Якщо ви новачок в англійській, вам необхідно підтягнути тематичну лексику або підготуватися до співбесіди на стажування чи роботу за кордоном, пройдіть профільні курси медичної англійської у вашому місті. Як правило, програма занять включає вивчення термінології, загальних і професійних висловів, граматики, практику аудіювання та розмовної англійської для медиків. Пройти такі тематичні курси можна також онлайн.
 

Медична англійська: де вчити профільну лексику - 3

Навчання медичної англійської на профільних курсах допоможе навіть новачкові швидко поповнити словниковий запас і поліпшити розмовні навички 
 

Ще один спосіб поліпшити свої професійні знання – пройти онлайн-курси від провідних світових університетів і організацій. Ви одночасно зможете удосконалити свої професійні знання та підтягнути англійську. Курси та програми можуть бути платними й безкоштовними. Пропонуємо список онлайн-платформ, на яких можна пройти курси з англійської та водночас покращити професійні знання з різних медичних тем:

  • Edx – пропонує великий вибір курсів і програм від Harvard, Stanford, MIT, Javeriana і багатьох інших університетів. Після закінчення навчання за певну суму можна отримати завірений сертифікат із логотипом навчального закладу;
     
  • Coursera – курси та програми на актуальні теми від провідних університетів та освітніх шкіл. Тут також можна отримати сертифікат про успішне проходження;
     
  • Udemy – ще одна платформа з навчальними програмами, майстер-класами та курсами з медицини та англійської;
     
  • FutureLearn – різні профільні курси та освітні програми як для студентів, так і для лікарів-практиків.

Ці й інші онлайн-курси допоможуть пройти програму від міжнародних університетів, повчитися у визнаних фахівців своєї галузі, ознайомитися із зарубіжними методами роботи та підходами до лікування. Також пошукайте сайти з вправами для медичної англійської, де можна потренувати та закріпити знання лексики та граматики. 


Тематичні відео та подкасти англійською для медиків
 

На YouTube є хороші тематичні уроки з англійською для медиків із будь-яким рівнем знання мови. Їх перегляд розширює словниковий запас профільною лексикою та розмовними фразами для діалогів, поступово покращує сприйняття мови на слух і вимову. Наприклад, на каналі engVid: Learn English викладачі діляться добірками з тематичними ідіомами, фразами, назвами хвороб і діагнозів, анатомічними термінами й іншим. Ще один корисний канал на YouTube з медичною англійською – Virginia Allum. Завдяки відео можна вивчити корисні фрази для спілкування з пацієнтами.
 

Медична англійська: де вчити профільну лексику - 5

Відео та подкасти на тему медичної англійської доступні на безкоштовних платформах
 

Практику медичної англійської ви також отримаєте під час прослуховування подкастів. До того ж, ви завжди будете в курсі відкриттів і розробок, останніх новин зі сфери охорони здоров'я та медицини, думок професіоналів і реальних кейсів.

  • Inside Health и Health Check от BBC – серія подкастів на медичну тему;
  • Surgery101 – великий вибір епізодів, які класифіковані за областями медицини;
  • Good Nurse Bad Nurse – подкаст від дипломованої медсестри та її гостей, у якому обговорюють реальні історії з практики;
  • 2 Docs Talk – 15-хвилинні епізоди від двох докторів медицини на актуальні теми;
  • Living Better, Living Longer – подкаст із експертною думкою від лікарів Harvard Medical School про здоров'я;
  • Cleveland Clinic Health Essentials Podcast – практичні поради щодо здоров'я від експертів Cleveland Clinic. 

Ще більше подкастів англійською для медиків можна знайти в каталогах Apple Podcasts, Google Podcasts, Spotify, SoundCloud та на інших платформах. Щоб прослуховування приносило ефект, робіть це регулярно. Для цього вам необхідний гаджет і доступ до інтернету. Подкасти можна прослуховувати дорогою на роботу, під час обідньої перерви.


Вчимо медичну англійську за фільмами та серіалами
 

Сьогодні шоу про життя та роботу лікарів продовжують лишаються одними з найпопулярніших у всьому світі. Ви напевно дивилися багато з них у перекладі. Вивчаючи медичну англійську, ви маєте привід переглянути їх мовою оригіналу. Персонажі жонглюють профільними термінами англійською мовою, ведуть діалоги з пацієнтами, розбирають діагнози та методи лікування – це все допоможе вам у навчанні. Отже, добірка серіалів про медиків:

  • House, M. D. – шоу з медичними розслідуваннями саркастичного лікаря, де багато розборів діагнозів і складних випадків;
  • Grey’s Anatomy – мелодрама про життя лікарів та інтернів, яка також зачіпає аспекти особистих взаємин між персонажами, тому в серіях багато побутових діалогів;
  • Scrubs – яскраві персонажі, професійні жарти й багато медичної лексики; в кожному епізоді розглядають реальні історії хвороб, які фахівці надсилали сценаристам серіалу;
  • New Amsterdam – драма, заснована на мемуарах колишнього лікаря;
  • Red Band Society – серіал про пацієнтів, у якому розглядають не тільки історії хвороб, а й актуальні проблеми підлітків. 
     

Медична англійська: де вчити профільну лексику - 6

Перегляд тематичних фільмів і серіалів допоможе поліпшити знання профільної лексики медичної англійської
 

Провести вільний час із користю для вивчення мови можна за переглядом фільму на медичну тематику:

  • Contagion, 2011;
  • Knock, 2017;
  • Concussion, 2013;
  • Five Feet Apart, 2019.

Якщо ваш рівень володіння мови нижче середнього або вам поки важко розуміти складні професійні терміни на слух, дивіться фільми та серіали з субтитрами. Якщо ви зовсім новачок в англійській, дивіться відео з субтитрами зрозумілою мовою, поступово переходячи до англійської.

Варто відзначити, що перегляд фільмів, серіалів і коротких YouTube-відео, прослуховування подкастів і читання профільної літератури не замінить повноцінного навчання медичної англійської на курсах, але це стане ефективним доповненням до навчального процесу. Обирайте зручний для себе формат, практикуйте профільну лексику щодня, стежте за новинами та роботою зарубіжних колег, щоб повністю зануритися в середовище та швидше вивчити англійську.

Читайте також:

Хочеш на безкоштовний пробний урок?

Close

Оберіть спосіб зв'язку з нами

Залишились питання? Пишіть сюди, ми постараємось допомогти.

Telegram Viber
Close

Зворотний дзвінок

Ми передзвонюємо у будні дні з 10:00 до 18:00.