Бізнес

4196

26.01.2022

Англійська для бухгалтерів: як вивчати мову

Знання профільної англійської відкриває перед фахівцями з різних галузей більше кар'єрних можливостей. Деяким професіоналам навіть дозволяє реалізувати свій потенціал на міжнародному ринку, наприклад, бухгалтерам. Тому багато фахівців і студентів, які тільки здобувають освіту, замислюються над вивченням англійської для бухгалтерів

Зміст

1. Навіщо бухгалтеру вчити англійську?

1.1. Особливості англійської мови для бухгалтерів

1.2. Міжнародні іспити та сертифікація

2. Англійська для бухгалтерів: курси онлайн та офлайн

2.1. Ідеальні курси для бухгалтерів

2.2. Бізнес-англійська для фахівців від Yappi Business

3. Англійська для бухгалтерів: корисні ресурси

3.1. Підручники, словники та журнали

3.2. Фільми, подкасти та інші ресурси

3.3. Ідіоми, прислів'я

Велика різноманітність онлайн- та офлайн-курсів зі спеціалізованою програмою підготовки, підручники, посібники, словники та інші ресурси в інтернеті дозволяють ефективно прокачувати знання як з викладачем, так і самостійно. У цій статті ми поговоримо про важливість та переваги вивчення профільної англійської, дізнаємося, як розпочати навчання і що допоможе досягти бажаних результатів.


Навіщо бухгалтеру вчити англійську?
 

Як ми вже зазначили вище, гарне знання англійської для бухгалтерів розширює перспективи спеціаліста на міжнародній арені. Так, знання профільної мови дозволяє вступити до іноземного вищого навчального закладу, пройти стажування та знайти роботу за кордоном. Також це дозволяє отримати роботу в міжнародній компанії в Україні. Крім того, профільна іноземна знадобиться під час повсякденної роботи:

  • ти зможеш вільно читати професійну літературу англійською;
  • краще орієнтуватимешся в правилах складання та заповнення стандартних документів, ведення звітності;
  • опануєш принципи ведення переговорів та ділового листування англійською;
  • будеш в курсі актуальних новин у своїй сфері діяльності, зможеш стежити за провідними міжнародними експертами, відвідувати тематичні заходи, що проводяться іноземною мовою, вільно спілкуватися з колегами з усього світу.

Іншими словами, для бухгалтера англійська – це можливість суттєво підвищити свою цінність у компанії, збільшити кар'єрні та зарплатні перспективи. Крім того, профільну іноземну необхідно прокачувати, якщо фахівець має намір отримати міжнародний сертифікат у своїй сфері.


Особливості англійської мови для бухгалтерів
 

Англійська для бухгалтерів передбачає вивчення спеціальної лексики та граматики, яка необхідна для ведення фінансової документації та бухгалтерського обліку англійською. Таке навчання має включати:

  • поповнення лексичного запасу профільною термінологією, діловими мовними зворотами;
  • аналіз правильного ведення документації;
  • вивчення реальних робочих діалогів, звітів, листування;
  • практику розмовної мови та відпрацювання правильної вимови;
  • розвиток навички ефективного читання професійної бізнес-публіцистики та літератури;
  • аналіз тематичних текстів;
  • знайомство з аудіо- та відеоматеріалами про бухгалтерську справу;
  • виконання вправ на розуміння та закріплення вивчених термінів та граматики.

Крім специфічної лексики, на курсах англійської для бухгалтерів будуть розглянуті теми, пов'язані з працевлаштуванням, кар'єрою, soft skills, взаємодією з колегами тощо.

 

Англійська для бухгалтерів: як вивчати мову

Курси англійської для бухгалтерів – ефективний спосіб швидко підтягнути базові та профільні знання іноземної для навчання та роботи


Міжнародні іспити та сертифікація
 

Навіть якщо ти не плануєш переїзд та роботу за кордоном, у тебе може виникнути потреба в підтвердженні своєї професійної кваліфікації. Підтвердження знання англійської для бухгалтерів може знадобитися для роботи в міжнародній компанії, просування кар'єрними сходами, підготовки до міжнародної сертифікації.

  • ICFE – Кембриджський спеціалізований іспит, який підтверджує рівень мовної компетенції у сфері фінансової англійської мови. Він призначений для бухгалтерів та фінансистів, які планують отримати міжнародний сертифікат у галузі фінансів, менеджменту та інвестицій, працювати за кордоном або навчатися в одному із закордонних вишів. Він складається з чотирьох частин (Reading, Writing, Listening, Speaking) та охоплює широке коло спеціальних тем фінансової сфери.

  • ACCA – одна з найпрестижніших та найавторитетніших у світі кваліфікацій, орієнтована на фахівців, які хочуть розвивати міжнародну кар'єру бухгалтера чи аудитора. Вона досягається після складання 13 професійних іспитів, трирічного стажу роботи під керівництвом спеціаліста з бухгалтерського обліку та складання модуля етики.

  • CPA – сертифікація, що підтверджує професійні знання в галузі аудиту, фінансового обліку, звітності та оподаткування. Вона є підтвердженням кваліфікації професійного бухгалтера. В її основі лежать міжнародні стандарти фінансової звітності (МСФЗ) та аудиту (МСА).

Якщо ти хочеш отримати сертифікат міжнародного зразка, який підтверджує твою компетентність у фінансовій сфері, тобі насамперед необхідно покращити базову іноземну та англійську для бухгалтерів, після чого пройти підготовку на спеціалізованих курсах.


Англійська для бухгалтерів: курси онлайн та офлайн
 

Запорука ідеального вивчення англійської для бухгалтерів лежить у навчанні на спеціальних програмах та самостійній практиці. З першим тобі допоможуть школи іноземної, які пропонують групові та індивідуальні курси. Це можуть бути як повноцінні програми, так і інтенсивні тренінги, спецкурси з підготовкою до міжнародних іспитів. Крім того, багато шкіл іноземної пропонують курси, які поєднують базову та профільну англійську. Так фахівець зможе не лише прокачати знання, необхідні для роботи, а й покращити поточний рівень англійської мови.

Ще один формат вивчення профільної мови – корпоративні курси англійської для бухгалтерів. Якщо твоя компанія пропонує такий формат навчання, то варто замислитись над такою можливістю. Адже навчання буде підлаштоване під потреби твоєї компанії, а графік та програма – під можливості співробітників. Крім того, це чудова можливість поспілкуватися з колегами зі свого та інших відділів у неформальній обстановці.


Ідеальні курси для бухгалтерів
 

Кожна іноземна школа має свій підхід і стратегію вивчення англійської для бухгалтерів. Як правило, всі вони починаються з тестового тесту, який дозволить оцінити поточний рівень студента, намітити стратегію навчання. Сучасні курси пропонують студентам різні варіанти розкладу, можливість поєднувати офлайн- та онлайн-формат навчання. Студент отримає необхідні матеріали для підготовки, додаткові ресурси для навчання. Такі програми спрямовані на відпрацювання чотирьох ключових навичок володіння мовою: читання, письмо, аудіювання та мовлення. Навчальна програма побудована так, щоб студенти одразу могли застосовувати нові знання у роботі чи навчанні. На уроках англійської для бухгалтерів розглядаються ситуації, що зустрічаються у робочих буднях кожного фахівця.

Після закінчення курсу випускник вмітиме:

  • доречно використовувати профільну термінологію;
  • заповнювати та складати необхідну документацію англійською;
  • грамотно вести ділове листування та переговори, вирішувати робочі завдання у галузі бухобліку;
  • готувати та презентувати звітність;
  • вести діалог із іноземними колегами.

Ще один плюс курсів англійської для бухгалтерів як онлайн, так і офлайн – контроль прогресу. Ти зможеш спостерігати за своїми успіхами в цифрах, що мотивуватиме вчитися далі. Або, навпаки, зможеш відстежити слабкі сторони, які можна буде пропрацювати додатково.

 

Англійська для бухгалтерів: як вивчати мову - 2

Онлайн- та офлайн-курси англійської для бухгалтерів допоможуть фахівцям з будь-яким рівнем іноземної мови отримати необхідні навички для навчання та роботи


Бізнес-англійська для фахівців від Yappi Business
 

Школа бізнес-англійської Yappi Business пропонує фахівцям великий вибір онлайн-програм для вивчення ділової іноземної. Основні особливості навчання:

  • безкоштовне пробне заняття;
  • навчання за авторським інтерактивним підручником;
  • персональний онлайн-кабінет та мобільний додаток;
  • акцент на розмовній практиці на заняттях;
  • використання сучасних технологій для занять: гейміфікація, віртуальні кімнати, жива дошка;
  • можливість заморожувати заняття;
  • безкоштовні розмовні клуби з носіями мови, тренінги з бізнес-навичок, граматичні уроки у вихідні.

Фахівці можуть обрати один з курсів ділової англійської мови:

  • основний (32 онлайн-заняття у семестрі, 4 місяці, рівні Intermediate-Advanced);
  • інтенсивний (2 місяці навчання, 5 занять на тиждень);
  • розмовний спецкурс (15 уроків у семестрі, 8 тижнів, 100% заняття – розмовна практика, обговорення актуальних тем у сфері бізнесу);
  • інші спецкурси для різних професій.

Бухгалтер з будь-яким рівнем іноземної може пройти тестування онлайн, щоб визначити свій рівень та необхідну стратегію навчання.


Англійська для бухгалтерів: корисні ресурси
 

Як ми неодноразово зазначали, ефективне вивчення англійської для бухгалтерів включає як навчання на спеціалізованих курсах, так і самостійну практику. Це не тільки виконання домашніх завдань з курсів, а й використання додаткових матеріалів. Доступність та різноманітність ресурсів дозволяє практикуватися у вільний від роботи та навчання час, маючи під рукою лише смартфон. Нижче розглянемо ресурси для самостійної практики англійської для бухгалтерів.


Підручники, словники та журнали
 

Спеціалізовані курси англійської для бухгалтерів, як правило, забезпечують студентів необхідною літературою, за якою проходить навчання. Ти також можеш придбати один із підручників з англійської, який дозволяє поповнити словниковий запас профільною лексикою, розвинути потрібні навички для повсякденного використання іноземної в роботі. Ми підготували невелику вибірку профільних підручників для бухгалтерів.

  • English for Accounting (Evan Frendo, Sean M. Maloney) – короткий курс, розрахований на 25-30 навчальних годин. Дозволяє поповнити словниковий запас необхідною лексикою, розвинути навички аудіювання, спілкування в професійній сфері, написання бізнес-листів, складання звітів.

  • Market Leader Accounting and Finance (Sara Helm) – головний акцент підручника зроблено на розвиток навичок читання та розширення словникового запасу бухгалтерів та аудиторів.

  • Career Paths: Accounting (John Taylor, Stephen Peltier) – освітній ресурс для фахівців, які хочуть покращити свої навички спілкування англійською для бухгалтерів у робочому середовищі. Включає розвиток читання, аудіювання, говоріння та письма. Понад 400 словникових термінів та фраз, кожен модуль включає перевірочний тест.

  • Test Your Professional English Accounting (Alison Pohl) – підручник, який містить понад 60 тестів та понад 500 ключових слів та виразів для бухгалтерів. Ідеально підходить для використання у класі або самостійного навчання.

  • English For Accounting (Adi Mursalin) – ще один підручник, призначений для прокачування аудіювання, розмовного мовлення, читання та письма, необхідних для бухгалтерського обліку англійською мовою.

  • English for Accounting and Auditing (Dejan Arsenovski) – підручник для студентів впевненого середнього та просунутого рівнів, чия професійна чи навчальна практика потребує глибокого знання англійської для бухгалтерів. Великий вибір тем, починаючи з основних понять та поступового переходу до складніших питань.

На додаток до навчальних матеріалів необхідно мати під рукою словник англійської для бухгалтерів з актуальними термінами, з якими фахівець стикається у своїй щоденній роботі. Це можуть бути як онлайн-словники, наприклад AccountingTools або Dictionary of Accounting Terms, так і друковані:

  • Dictionary of Accounting Terms (Jae K. Shim, Joel G. Siegel);
  • Accounting Handbook (Joel G. Siegel, Jae K. Shim);
  • The Complete Dictionary of Accounting and Bookkeeping Terms (Cindy Ferraino);
  • The Penguin Dictionary of Accounting (Christopher Nobes);
  • A Dictionary of Accounting (R.H. Parker).

Крім того, студенти, які готуються до міжнародних іспитів, пов'язаних із фінансами, можуть придбати спеціалізовані підручники з практичними вправами.

 

Англійська для бухгалтерів: як вивчати мову - 4

Різноманітність ресурсів для вивчення англійської для бухгалтерів дозволяє фахівцеві самостійно прокачувати знання у вільний час
 

Студентам, які вивчають англійську для бухгалтерів, корисно стежити за професійними онлайн-виданнями. Це допомагає прокачати іноземну, завжди залишатися в курсі актуальних новин та нововведень у своїй сфері, вивчати матеріали від фахівців галузі. Тематичні журнали:

  • Journal of Accountancy;
  • Accounting Today;
  • The CPA Journal;
  • Accountancy Age;
  • The Accountant Online.


Фільми, подкасти та інші ресурси
 

Щоб дізнатися більше англійської лексики для бухгалтерів, займайся різноманітно та регулярно. Для цього не обов'язково сидіти годинами за підручниками та студіювати словники. Прокачувати профільну іноземну можна за допомогою звичних та улюблених занять – переглядів фільмів та відео на YouTube, прослуховування подкастів, читання блогів та багато іншого. Проводити вільний час можна з користю для англійської.

Перегляд тематичних фільмів та серіалів – чудовий спосіб прокачати аудіювання та поповнити словниковий запас профільною лексикою. Крім того, ти дізнаєшся, як працюють і з якими труднощами стикаються твої колеги у різних країнах. Щоб не просто дивитися кіно, а й вчити іноземну, дивись фільми та серіали мовою оригіналу з англійськими субтитрами. Широкий вибір тематичного контенту дозволяє фахівцеві з будь-яким рівнем знання мови підібрати собі комфортний варіант для перегляду.

Ще один спосіб прокачати навичку розуміння англійської для бухгалтерів на слух та поповнити словниковий запас – прослуховування профільних подкастів.

  • Accounting Today Podcast – бесіди з лідерами думок та новаторами, які представляють професію, на різні теми: від зміни стандартів бухгалтерського обліку до конфлікту інтересів у фінансовому плануванні та багатьох інших.

  • Journal of Accountancy Podcast – серія аудіоматеріалів про ключові проблеми, які стоять перед бухгалтерами.

  • Cloud Accounting Podcast – щотижневі зведення новин та інтерв'ю з лідерами галузі. Головні теми – використання хмарних технологій для підвищення ефективності роботи, бухгалтерські та фінансові програми, автоматизація тощо.

  • The Bean Counter – путівник успішної кар'єри бухгалтера. Подкаст для початківців, теми від підготовки резюме та співбесіди до просування кар'єрними сходами. Можна послухати інтерв'ю з успішними фахівцями.

  • CPA Exam Guide Podcast – спеціальний подкаст для тих, хто збирається проходити міжнародну сертифікацію. Інтерв'ю з людьми, які складали іспит, їхні історії успіху.

Якщо тобі ближчий візуальний формат, бери на озброєння велику кількість тематичних ресурсів, доступних на YouTube. Умовно їх можна розділити на кілька категорій:

  • навчальний контент з англійської для бухгалтерів – відео з необхідною граматикою, лексикою, ідіомами та їх використанням у контексті;
  • навчальний контент з ділової англійської мови – правила ведення діалогів, листування, документації та інших речей, які знадобляться фахівцю у повсякденній роботі;
  • новини, блоги, вебінари – актуальна інформація від відомих компаній та професіоналів з галузі фінансів та бухгалтерського обліку. З їх допомогою ти підтягнеш знання мови та професійні навички, завжди залишатимешся в курсі актуальних подій в галузі.

Лекції на фінансову тематику можна знайти на сайті TED. Виділяй на перегляд або прослуховування англомовного контенту хоча б 15-20 хвилин на день – проводь свій вільний час цікаво та інформативно, з користю для «бухгалтерської англійської».

Крім того, доповнити навчання можна профільними програмами онлайн-курсів від провідних світових університетів та організацій. Це платні та безкоштовні програми з різних тем. Як правило, вони доступні тільки англійською, тому в тебе буде можливість одночасно розширити професійні знання та покращити свою англійську для бухгалтерів.

  • Coursera – дає можливість навчатися на програмах на тему Accounting від провідних бізнес-шкіл та університетів, наприклад, University of Pennsylvania, University of Virginia, University of Illinois Urbana-Champaign та інших. Є можливість отримати сертифікат щодо успішного проходження курсу.

  • Edx – великий вибір курсів фінансової англійської та тематичних програм з бухгалтерського обліку від MIT, Indiana University, University of Cambridge та інших університетів. Також є можливість отримати сертифікат після закінчення курсу.

  • Udemy – великий вибір профільних програм та курсів для фахівців будь-якого рівня кваліфікації.

Крім покращення англійської для бухгалтерів, ти отримаєш профільні знання від викладачів міжнародних університетів, повчишся у провідних фахівців у твоїй професійній галузі, ознайомишся із зарубіжними методами роботи та ведення бухгалтерського обліку.


Ідіоми, прислів'я
 

Ідіоми про фінанси знадобляться тим, хто хоче говорити, як носій, розуміти колег на роботі та у повсякденному житті:

  • Money burns a hole in someone’s pocket – гроші довго не затримуються в кишені;
  • To be in the red – зазнавати збитків;
  • To tighten one's belt – затягнути пояс;
  • For peanuts – практично задарма;
  • Money to burn – грошей кури не клюють;
  • A pretty penny – скажені гроші;
  • Balance the book – підбивати підсумки, підрахувати витрати;
  • Nest egg – заначка, гроші, відкладені на особливий випадок;
  • Cook the books – вести «чорну» бухгалтерію;
  • Bring home the bacon – непогано заробляти;
  • There's no accounting for taste – про смаки не сперечаються.

Бонусом ділимося прислів'ями англійською на тему грошей, які, може, і не знадобляться в роботі, але точно розширять твій світогляд:

  • A penny saved is a penny gained – пенні заощаджене – все одно що пенні зароблене;
  • Money is a good servant but a bad master – гроші – добрий слуга, але поганий господар;
  • If you look after the pennies, the dollars will look after themselves – копійка гривню береже;
  • A golden key can open any door – золотим ключем можна відчинити будь-які двері;
  • Time is money – час – гроші;
  • Cheapest is the dearest – скупий платить двічі;
  • Money begets money – гроші породжують гроші;
  • Words pay no debts – словами боргів не сплатиш;
  • Money makes the world go round – гроші керують світом.

Читайте також:

Хочеш на безкоштовний пробний урок?

Close

Оберіть спосіб зв'язку з нами

Залишились питання? Пишіть сюди, ми постараємось допомогти.

Telegram Viber
Close

Зворотний дзвінок

Ми передзвонюємо у будні дні з 10:00 до 18:00.