Бізнес

15006

02.05.2019

6 речей, які вам необхідно знати про іспит IELTS

Що таке IELTS? IELTS - International English Language Testing System. І, незважаючи на те, що є іспити дешевше і простіше, попит на IELTS не згасає, і він залишається найреспектабельнішим міжнародним іспитом з англійської мови вже не перший рік.

Це не просто тест на знання мови, тут не тестують вашу граматику або знання слів як окремі модулі. Він також спрямований на визначення загального рівня знань, уміння мислити логічно і правильно викладати своє бачення, знаходити потрібну інформацію і комунікувати на різні теми.

Чи можна списати на іспиті? Навіть якщо ви професіонал в цій справі, то навряд чи. З собою на іспит дозволяється взяти лише бутильовану воду без етикеток. Точилка, гумки, ручки, лінійки, папір і т.д. вам доведеться залишити при вході, так само як і наручний годинник, телефони або інші пристрої. Під час проведення іспиту спостерігачі можуть періодично підходити і перевіряти паспорти.

Розглянемо 6 основних речей, які потрібно знати про IELTS.

1. Існує два види IELTS: Academic IELTS, який необхідний студентам ВНЗ з навчанням англійською або для працевлаштування за кордоном; загальний, або General, здають для імміграції в англомовні країни. Академічний і загальний тест IELTS відрізняються за рівнем складності, але проходять за однаковими модулями в такому порядку: listening - 40 хвилин, reading - 60 хвилин, writing - 60 хвилин, розмовна мова speaking - 11-14 хвилин. Перші три блоки здаються в один день. Модуль розмовної мови може бути призначений для здачі на тиждень раніше чи на тиждень пізніше або в той же день. Для академічного IELTS тексти для Reading - це великі тексти, взяті з наукової літератури; для загального IELTS обсяг текстів менший, і вони стосуються побутової тематики. Є відмінності і в письмовому завданні. Наприклад, для Academic IELTS вам потрібно описати статистичну таблицю або схему, малюнок і скласти есе на наукову тематику. Для General IELTS - написати лист (в formal, informal або semi-formal style) та есе на побутову тематику.

2. Paper-based vs computer-delivered. У багатьох країнах з недавнього часу з'явилася можливість скласти цей іспит на комп'ютері, в тому числі і в Україні. Сказати однозначно, що це краще або гірше, складно. Це, швидше за все, справа звички: якщо ви digital native (тобто людина, яка народилася і виросла в епоху інтернету), то варіант складання іспиту на комп'ютері для вас буде зручним, особливо writing.
 


Переваги computer-delivered test: 

  • Результати іспиту відомі через п'ять днів після здачі;
  • Listening тест проходить в навушниках;
  • Всі відповіді ви друкуєте на клавіатурі, а не пишете олівцем. Таким чином, є більше можливостей для виправлення мовних і друкарських помилок;
  • Не треба перегортати роздаткові матеріали з питаннями - у вас на екрані завдання і бланк відповідей одночасно;
  • Всі чотири частини іспиту, включаючи speaking, проводяться в один день.

3. Критерії оцінювання. IELTS - це діагностичний іспит. Це означає, що не здати його не можна, і оцінку 0 ви отримаєте тільки в тому випадку, якщо не з'явитеся на іспиті. Максимальний можливий бал - 9.

Нижче наводиться приблизна стандартна 9-бальна шкала для оцінювання за системою IELTS.

9.0 Користувач-експерт: досконало володіє мовою, демонструючи абсолютне розуміння в будь-якій ситуації.

7.0- 8.0 Дуже хороший користувач: повністю володіє мовою, за винятком окремих неточностей. В цілому демонструє гарне знання мови і ясне детальне розуміння.

5.0 - 6.0 Компетентний користувач: в основному добре володіє мовою, незважаючи на можливі неточності, невідповідності й непорозуміння. Може використовувати і розуміти досить складну мову, особливо в знайомих ситуаціях.

3.0 - 4.0 Обмежений користувач: базове знання мови обмежена стандартними ситуаціями. Часто відчуває проблеми зі складними мовними конструкціями.

1.0 -2.0 Не володіє мовою або користувач «з перебоями»: в реальності спілкування неможливо, крім найстандартніших ситуацій з використанням окремих слів і коротких формулювань.

Термін дії сертифіката IELTS - всього 2 роки; після цього рівень володіння англійською знову доведеться підтверджувати.
 

 

4. Підготовка до IELTS. Найпоширеніша омана, яка існує з приводу цього іспиту, - що якщо ви знаєте відмінно англійську мову, і у вас рівень Advanced або якщо ви закінчили факультет іноземних мов, то з легкістю можете скласти цей іспит.

Насправді дуже рідко у кого є максимальний бал 9. Загалом, навіть викладачі, які працюють на підготовчих курсах, не можуть похвалитися балом 8 за всіма 4 критеріями. А носій мови без спеціальної підготовки може отримати бал близько 4-5 і не вище. Успішним вважається бал 6.5-7, який є достатнім для роботодавця або вступу до ВНЗ.

Підготовку потрібно починати за кілька місяців до здачі в залежності від вашого стартового рівня і бажаного бала. Наприклад, якщо ваш level на сьогоднішній день - Low Intermediate, то, можливо, вам знадобиться рік, щоб підтягти англійську, і тільки потім пройти спеціальну підготовку на курсах.

Чи можна самостійно підготуватися до тесту - це також дуже популярна тема для обговорення, адже сьогодні є дуже багато онлайн-ресурсів, в тому числі додатків для смартфона. І все ж, варто не шкодувати фінансів і взяти кілька уроків у досвідченого викладача, який сам здав успішно такий іспит. Особливо важливо отримувати feedback (зворотний зв'язок) при тренуванні Writing і Speaking Skills.

5. Форс-мажор

Якщо ви переносите або відкидаєте складання тесту за 5 тижнів до призначеної дати, то вам повертається вартість іспиту з вирахуванням адміністративного збору (25%). У разі перенесення тесту менш ніж за 5 тижнів до призначеної дати плата не повертається. Винятком є ​​скасування тесту через хворобу або травми. В цьому випадку при наданні медичної довідки вам повернуть суму з вирахуванням адміністративного збору. Але якщо ви не прийшли на іспит через хворобу і при цьому зможете надати медичну довідку протягом 5 днів після іспиту, вам повернуть сплачену суму з вирахуванням адміністративного збору (25%). Метеоумови або транспортний колапс не є поважними причинами для повернення коштів.

6. IELTS для людей з обмеженими фізичними можливостями.

Щоб забезпечити найбільшу доступність тесту, в IELTS передбачені наступні варіанти для людей з ослабленим зором, слухом або обмеженими фізичними можливостями:

  • тести зі збільшеним шрифтом;
  • тести, написані мовою Брайля;
  • спеціалізовані версії Listening тестів (читання по губах) для людей з ослабленим слухом;
  • для кандидатів з обмеженими фізичними можливостями надається додатковий час для внесення результатів і асистент для запису відповідей тесту від імені кандидата;
  • доступно використання допоміжних технологій.
  • При подачі заявки на здачу іспиту вам необхідно вказати, що вам буде потрібно додаткове обладнання.

І наостанок, підготовка до іспиту - це як період тренування, для того, щоб увійти в змагальну форму, ви вже повинні бути розвинені і мати базу. І для успішного виступу вам потрібно прокачати спеціальні навички і техніки, які вимагає іспит. Все залежить від вашої особистої мотивації, бажання і часу. Пам'ятайте: You can do anything, nothing is impossible.

Читайте також:

Хочеш на безкоштовний пробний урок?

Close

Оберіть спосіб зв'язку з нами

Залишились питання? Пишіть сюди, ми постараємось допомогти.

Telegram Viber
Close

Зворотний дзвінок

Ми передзвонюємо у будні дні з 10:00 до 18:00.