Бізнес

1611

14.12.2022

Англійська для IT – корисні ресурси та способи вивчення

Англійська – мова міжнародного спілкування, тому кожен програміст замислюється над тим, як йому вивчити англійську, щоб отримати крутий офер в аутсорсинговій компанії. Яким рівнем іноземної потрібно володіти, щоб розраховувати на престижну посаду? Які матеріали допоможуть вивчити саме англійську для IT? У цій статті я поділюсь корисними порадами та ресурсами, щоб легше реалізувати найсміливіші очікування, а англійська мова стала не проблемою, а твоїм козирем.

Зміст

1. Англійська для IT – якого рівня достатньо?

2. Ресурси для вивчення IT-англійської

2.1. Reading

2.2. Writing

2.3. Listening

2.4. Speaking

 

Пройти спецкурс English for IT (developers) можна онлайн у школі Yappi. Набір у групи триває! Подробиці, тестування та запис онлайн – за посиланням.


Англійська для IT – якого рівня достатньо?
 

Найпопулярніше питання, яке постає перед кожним IT-фахівцем, – який рівень англійської потрібен для побудови успішної карʼєри? Насправді все залежить від вимог кожної окремої компанії. 

Так, наприклад, всесвітньо відома акула IT-сфери EPAM вимагає від претендентів знання англійської на рівні А2, для тестувальника ж рівень В1 – мінімум, на який точно треба розраховувати кандидату на бажану вакансію. 

Схожа ситуація і в конкурентів – на Djinni, приміром, вимагається мінімальний рівень В1. Його достатньо для читання документації, переписки та спілкування із замовником. Проте чим вищий рівень англійської – тим вищі шанси, це підтверджено досвідом. І теорією ймовірності :)


Ресурси для вивчення IT-англійської
 

Для опанування будь-якої мови необхідно розвивати всі чотири види діяльності, а саме:

  1. Reading
  2. Writing
  3. Listening
  4. Speaking

Пропоную розглянути кожен із них і зберегти важливі посилання на корисні ресурси.


Reading
 

Навички читання є базовими для кожної мови. В нашому випадку саме вони – запорука успіху при виконанні робочих завдань, підвищенні кваліфікації та дотриманні посадових інструкцій. У цьому допоможе робота з такими ресурсами.

1. Підручники та словники для айтівців

Якщо ти зірка, яка тільки починає сяяти на горизонті провідних галузей інформаційних технологій, то ця добірка допоможе тобі опанувати загальний вокабуляр та уможливить розуміння простих текстів на профільну тематику:

  • English for Information Technology (Maja Olejniczak, 2011)
  • Career path: Information Technology (Virginia Evans, Jenny Dooley, Stanley Wright) 
  • Career path: Software Engineering (Virginia Evans, Jenny Dooley, Enrico Pontelli)
  • Basic English for Computing (Eric H. Glendinning, John McEwan, 2003) 

Якщо ж ти досвідчений IT-розробник, який перебуває в пошуках нових викликів і звершень – ця добірка саме для тебе. Ти отримаєш незамінний досвід, виконуючи практичні завдання, та розшириш лексичний запас, читаючи цікаві інтервʼю:

  • Check Your English Vocabulary for Computers and IT (Jon Marks, 2007)
  • Oxford English for Information Technology (Eric H. Glendinning, John McEwan, 2006)
  • Professional English in Use ICT (Santiago Remacha Esteras, Elena Marco Fabré, 2010) 

Знати все – абсолютно неможливо, тому для роботи з текстами та завданнями в пригоді стануть такі словники:

 

Англійська для IT – корисні ресурси та способи вивчення - 2

 

2. Література для IT-фахівців

Історія з підручниками та вправами – не для тебе, але все ж бажання набувати нових знань і вдосконалювати свою англійську для IT непереборне? Тоді до твоєї уваги бестселери в IT-сфері та легенди серед програмістів усього світу:

  • Clean Code By Robert C. Martin – класична книга, яка навчить кожного початківця секретів написання коду.

  • The Mythical Man-month By Frederick Brooks – альфа і омега кожного програміста, який мріє стати професіоналом.

  • The Pragmatic Programmer: Your Journey to Mastery – знахідка для тих, хто цінує не стільки теоретичні, скільки практичні навички в IT-сфері.

  • Code Complete (2 Edition) By Steve McConnell – підійде для тих, хто хоче покращити свої скіли в написанні коду.

  • Design Patterns: Elements of Reusable Object-Oriented Software – одна з найкращих книг для покращення моделі написання кодів, а також для тих, хто цікавиться обʼєктно-орієнтованим програмуванням.

Одна з головних задач кожного працівника сфери інформаційних технологій – бути в курсі всіх новинок та подій. З цим завданням допоможуть впоратись такі онлайн-видання:

  • MacWorld – для поціновувачів операційної системи IOS та всіх swift-розробників.
  • Computerworld – всі новинки та цікаві статті у світі IT.
  • BBC Tech – тут зібрані останні новини з перших вуст – від Ілона Маска до системного аналізу.
  • PC World – всі світові гіганти IT-сфери готові поділитись тут своїми розробками та інноваціями.


Writing
 

Якщо з читанням все зрозуміло, то до такої навички як письмо завжди є питання. Навіщо вона? Саме письмо допоможе здобувати нових клієтів у різних аутсорсингових компаніях, адже перше, що бачить клієнт – це офер від тебе. І, до того ж, це гарний шанс продемонструвати свої знання ще до безпосереднього знайомства. Гарний рівень навичок письма дозволить також брати участь у написанні статей, що буде додатковим бонусом до твоєї загальної освіченості та козирем при влаштуванні на роботу мрії. Плюс саме за допомогою письма можна значно покращити загальний стан англійської мови та будувати більш цікаві та грамотні речення.

Підручники для покращення навичок письма:

  • The Elements of Style by Strunk & White – за допомогою цього видання ти зможеш покращити граматику та загальну стилістику свого письма (що напряму повʼязане з говорінням, до речі).

  • Several Short Sentences on Writing by Verlyn Klinkenborg – гайд для тих, хто мріє покращити структуру речень і навчитися будувати їх правильно.

Також у мережі все більшої популярності набувають окремі спеціально створені курси для покращення навичок письма, а саме:


Listening
 

Навичка Listening – один із найпроблемніших для всіх, хто вивчає англійську для IT та й загалом. Проте вона є ключем до розуміння колег в аутсорсингових компаніях (з різним акцентом та вимовою), на різних конференціях і вебінарах та курсах підвищення кваліфікації. Тому цьому виду діяльності приділяється багато уваги.

Сьогодні мережа так і майорить різними ресурсами, які слугують чудовими засобами для покращення твоїх скілів listening. Я підібрала для тебе найкращі та найрізноманітніші ресурси.

1. YouTube-канали

YouTube – неперевершений ресурс для тих, хто шукає цікавий інтерактивний метод покращення своєї ерудиції. IT-спеціалісти – не виключення, для них є чимало окремих каналів.

  • Brain TV – крутий ресурс, де можна покращити не тільки навички слухання, але і граматику, вокабуляр та вимову.

  • DevTips – Тревіс Нельсон демонструє на своєму досвіді, як набути навичок у дизайні та програмуванні, використовуючи багато сучасної профільної лексики.

  • JakeWright – блог випускника Кембріджу точно не лишить тебе байдужим, адже він – майстер своєї справи, а вимова яка!

  • Computerphil – справжній геній в IT-сфері, який дійсно готовий ділитись своїми знаннями. Винятковий канал, який дасть чудовий поштовх для покращення listening та професійних навичок.

  • Thenewboston – наразі це один із найпопулярніших каналів у сучасному медіапросторі. Тут присутні огляди на написання кодів, лайфаки використання різних мов програмування, ну і, звісно, навчальні матеріали до найпопулярніших мов програмування – Python та C++.

  • СodeDamn – також чудовий ресурс, який не обмежується лише певними мовами програмування. Цікава подача матеріалу точно тебе зацікавить.

2. Подкасти, де можна почути англійську для IT

Подкасти – ще один чудовий спосіб для отримання знань у сучасному світі. Вони не вимагають певного робочого місця чи додаткових девайсів – навіть дорога на роботу може перетворитись на час для самоосвіти. Серед великої кількості подкастів я пропоную найвдаліші, на мою думку.

  • Herdingcod – чудові тематичні епізоди, які допоможуть тобі краще орієнтуватись у професійній лексиці та отримати додаткові знання з особливостей вимови.

  • Se-radio – ці випуски будуть корисні тим, хто цікавиться різногалузевим програмуванням та не зациклені на чомусь одному.

  • Developer Tea – назва говорить сама за себе – ці подкасти будуть цікаві тим, хто любить лаконічно подану інформацію, щоб встигнути засвоїти її за чашкою чаю.

 

Англійська для IT – корисні ресурси та способи вивчення - 3

 

3. Фільми та серіали 

Коли йдеться про listening skills – один з найкращих способів «нахапатись» акценту, жартів та колориту, притаманного англійській культурі, – це фільми та серіали. Міміка, жестикуляція, а часом і субтитри допоможуть тобі краще зрозуміти фрази та контекст їх використання. Пропоную різноманітні за жанрами фільми та серіали, щоб кожен точно підібрав для себе цікаве видиво та покращив свою англійську для IT з легкістю.

Комедії та ситкоми:

  • Silicon Valley – історія про команду IT-спеціалістів, які вирішили створити свою власну компанію. Цей серіал буде особливо цінним для тих, хто прагне напрацювати професійну лексику, а також покращити навички повсякденного спілкування.

  • The IT Crowd – цікавий ситком, повний лексики, яку використовують спеціалісти техпідтримки.

  • Internship – цей ситком стане чудовим мотиватром і доведе, що змінити професію ніколи не пізно, головне – бути сміливим і завзятим. Плюс перегляду саме цього серіалу полягає у простих діалогах та багатій професійній лексиці.

Детективи:

  • MR. ROBOT – мегапопулярний серіал, який буде цікавий тим, хто має справу з кібербезпекою, адже основний вокабуляр стосується саме цієї теми.

  • Snowden – підійде тим, хто зацікавлений у поглибленому вивченні англійської для офіційного спілкування. Вокабуляр стосується облаштування та обслуговування мереж.

  • The Fifth Estate – граматична насиченість серіалу та чудовий британський акцент головного героя будуть здобутком для кожного, хто цікавиться IT-сферою. Лексика, представлена в повсякденних діалогах та професійних обговореннях, стане в пригоді як новачкам, так і тим, хто в IT-сфері вже не перший рік.

Бойовики:

  • Die Hard 4.0 – славнозвісний «Міцний горішок» перебуває у центрі подій і рятує ціле місто від банди хакерів. Цей фільм представляє не тільки топовий образ американського героя, але і багатий на лексику та граматично цікаві й складні діалоги.

  • Gamer – популярний фільм, який підійде геймерам та всім, хто цікавиться розробкою компʼютерних ігор. Діалоги не складні, проте насичені професійною англійською для IT та побутовими фразами.

  • Johnny Mnemonic – для любителів старої-доброї класики. Буде цікавим для тих, хто цікавиться долею IT в майбутньому. Вокабуляр та діалоги чіткі, та водночас корисні. 


Speaking
 

Те, що бентежить кожного найбільше: як почати застосовувати нові знання на практиці? Відповідь одна – почати спілкуватись. Взяти перше замовлення, відвідати англомовний івент, почати розмовляти з колегами англійською – це вірні кроки до покращення навичок спілкування. 

Ще один чудовий варіант – відвідувати курси з підвищення кваліфікації англійською та спілкуватись із одногрупниками тільки нею. Будь-яка справа – це про комплексне опанування всіх аспектів. Саме тому для IT-спеціалістів існує багато професійних курсів, де можна поєднувати вивчення англійської та нових мов програмування. Отже, поговоримо про навчальні курси, де ти підтягнеш англійську для IT та професійні навички.

  • EPAM University Program – пасуватиме тим, хто має про запас певний час і готовий здобувати досвід на реальних проєктах із подальшим працевлаштуванням. Компанія надає гарну можливість для практики англійської, адже переважна більшість замовників використовує саме англійську мову для комунікації.

  • Coursera – чудовий ресурс цікавих курсів від провідних університетів та професорів усього світу, де можна знайти як безкоштовні, так і платні курси за спеціальністю.

  • EdX – підійде, якщо мрія вчитись у провідних університетах світу (Harvard, Berkeley etc) завжди була в топі твого списку бажань. Курси так само – платні та безкоштовні.

  • FutureLearn – чудова можливість навчатись англійською та покращувати свої професійні навички у сфері інформаційних технологій. Цей ресурс підійде і тим, хто тільки починає свій шлях у розробці, і досвідченим фахівцям.

Тож основні принципи, за якими варто опановувати англійську мову в IT-сфері, висвітлені, а корисні ресурси для їх реалізації надані. Наступний крок до шаленого успіху – за тобою!

Читайте також:

Хочеш на безкоштовний пробний урок?

Close

Оберіть спосіб зв'язку з нами

Залишились питання? Пишіть сюди, ми постараємось допомогти.

Telegram Viber
Close

Зворотний дзвінок

Ми передзвонюємо у будні дні з 10:00 до 18:00.