Бізнес

1763

17.01.2022

Англійська для юристів: як швидко опанувати мову

Хоча випускники шкіл стали рідше вивчати правознавство у вишах, попит на професійних юристів не зменшився. Більше того, ринок вимагає, щоб фахівець права не просто добре знався на своїй справі, але й володів додатковими знаннями та навичками – наприклад, знав англійську мову. Саме тому курси англійської для юристів стали настільки затребуваними у великих містах України. У цій статті ти знайдеш підказки, де і як можна вивчити професійну іноземну мову.

Зміст

1. Як і де краще вивчати англійську для юристів?

1.1. Мовні курси для юристів

1.2. Самонавчання вдома

2. Як юристу розширити свій словниковий запас?

2.1. Онлайн-ресурси з англійською лексикою для юристів

2.2. Юридичні статті англійською для фахівців

3. Як юристу прокачати письмові навички?

4. Де практикувати розмовну мову?

 

Англійська для юристів: як швидко опанувати професійну мову

 

Актуально як ніколи! Якщо тобі довелося починати все спочатку – ось добірка коротких курсів англійської для влаштування на роботу від онлайн-маркету курсів Booyyа.

Тримай -30% з промокодом HIRED30 і проходь курси:

  • LinkedIn Tutorial – 137 грн
  • Business English: CV, Cover Letters and Job Interviews – 157 грн
  • Elevator Pitch – 118 грн
  • 100 прикметників англійською для роботи в офісі – 137 грн
  • SMALL TALK в бізнес-середовищі – 137 грн
    та інші

Прокачай силу, дух і англійську з Booyyа. Все буде Україна!


Як і де краще вивчати англійську для юристів?
 

Спочатку слід розібратися, як тобі здобувати нові знання. Адже з одного боку в інтернеті можна знайти багато ресурсів і курсів, за допомогою яких можна вчитися самостійно. З іншого – навчання разом з викладачем на курсі англійської для юристів – це структурований процес, який обіцяє швидший і кращий результат. Розберемося з перевагами кожного з варіантів.


Мовні курси для юристів
 

Так, головна перевага навчання на мовному курсі – наявність структурованої програми, яка дозволяє поетапно вивчати весь необхідний матеріал. Не менш важливим є те, що складанням програми займаються досвідчені методисти, які підбирають теми та лексику відповідно до сучасних запитів світу юриспруденції.

Розглянемо й інші переваги вивчення англійської мови для юристів на мовних курсах, а не вдома з підручниками.

  • Досвідчений викладач

Роль викладача в опануванні нових мов величезна. По-перше, він може доступно пояснити граматику, а також ознайомити з різними значеннями слів та словосполучень. По-друге, викладач оперативно виправляє помилки, щоб студент одразу запам'ятовував правильний варіант. По-третє, викладач може бути прикладом для наслідування у плані вимови або манери розмови англійською. По-четверте, у наставника ти завжди можеш попросити про допомогу в роз'ясненні незрозумілих частин уроку.

  • Мотивація

Будь-який курс англійської для юристів складається з чіткого розкладу занять, дати та час яких відомі наперед. Відповідно, ти заздалегідь плануєш заняття і так у тебе менше шансів пропустити урок через відсутність мотивації чи інші причини. Поступово іноземна стає невід'ємною частиною свого життя, і ти навіть більше не думаєш, хочеться сьогодні займатися чи ні. Мотивація до занять може лише зростати, якщо тобі вдасться встановити контакт із педагогом та одногрупниками.

  • Широке поле для навчання

Записавшись у хорошу мовну школу, ти будеш вивчати англійську для юристів буквально з усіх аспектів. На заняття викладач приноситиме не лише навчальний матеріал, а й актуальні новини за спеціальністю, реальні статті із законодавчих актів різних країн, цікаві відео та історичні аудіозаписи. Завдяки таким різноманітним джерелам інформації ти отримаєш максимально глибокі знання англійської мови, які обов'язково знадобляться у професії.

  • Професійні знайомства

Якщо ти збираєшся вивчати англійську для розвитку своєї кар'єри, то, ймовірно, обереш спеціалізовані курси англійської для юристів (чим відрізняються спеціалізовані курси, розповімо нижче). Відповідно, на таких курсах ти не зустрінеш фахівців інших професій – вчити мову з тобою будуть лише представники феміди. Так ти зможеш завести нові корисні чи цікаві знайомства, які допоможуть у професійній діяльності чи працевлаштуванні.

  • Доступна практика

Більшість сучасних мовних шкіл використовують комунікативну методику. Це означає, що студенти майже весь час заняття присвячують спілкуванню та практичному використанню набутих знань англійської мови. Це допомагає краще і швидше запам'ятовувати лексику, правильну структуру речень, популярні фрази та фразеологізми. Також комунікативна методика дуже допомагає у розвитку навичок розмовної мови, які особливо актуальні для адвокатів.

  • Сертифікат

При працевлаштуванні в деякі компанії кандидатам необхідно надати сертифікат про навчання на курсах англійської для юристів. Деколи не зайвим буде і скласти іспити, що дозволяють підтвердити знання, до яких також краще готуватися разом із викладачем.

Хоча сумнівів щодо користі мовних курсів для юристів не залишається, є один нюанс: важливо вибрати хорошу мовну школу зі справді професійними викладачами. Тому уважно читай відгуки про школи, де можна вивчати іноземну в групах, а також зроби свої висновки, відвідавши пробне заняття.

 

Англійська для юристів: як швидко опанувати професійну мову - 2

Ефективно вчити іноземну можна вдома на онлайн-курсах
 

Не забувай, що вчитися на курсах можна з дому онлайн. Це дуже зручно, якщо ти хочеш зекономити свій вільний час або часто буваєш у відрядженнях. Завдяки онлайн-курсам ти зможеш відвідувати свої заняття з англійської для юристів незалежно від місця та країни перебування. Головне, щоби була можливість підключитися до інтернету.

А тепер подивимося, які різновиди курсів англійської для юристів бувають.

  1. Спеціалізований курс

Спеціалізований курс юридичної англійської мови – це ідеальний вибір для спеціаліста, який бажає працювати на міжнародному ринку. Такі мовні курси:

  • включають лише юридичну лексику і граматику, якою частіше користуються фахівці даної сфери;
  • дають велику кількість практики, корисної для кожного студента – наприклад, ти можеш попросити викладача допомогти у складанні виступу в суді та прямо на занятті попрактикуватися у його декламації;
  • передбачають роботу з викладачем, який має спеціалізовану освіту, або з носієм мови, яка знайома з цією сферою.

Вивчаючи англійську для юристів на спеціалізованих курсах, ти прискорюєш темпи свого навчання. Проте врахуй, що найчастіше на такі заняття приходять студенти з рівнем Intermediate та вище. Школа обов'язково проведе тестування та визначить для тебе відповідну групу.

  1. Навчання на курсі з носієм мови

У сучасних мовних школах носії викладають як на базових, так і на спеціалізованих курсах. Знайти такий курс не важко, навіть якщо ти хочеш вивчати англійську для юриста. На таких заняттях ти отримаєш велику перевагу – у тебе просто не буде шансу не вивчити мову, оскільки викладач розмовлятиме з тобою виключно англійською. У тебе буде жива практика та приклад акценту реального американця чи британця.

Але важливо враховувати деякі нюанси занять із носієм мови:

  • перед початком навчання з носієм мови важливо вивчити хоча б базу англійської, щоб знайти спільну мову з наставником;
  • потрібно вміти справлятися зі своїми страхами, оскільки багато людей просто впадають у ступор і не можуть говорити з нейтівами;
  • часто курси з носіями мови спрямовані на практику розмовної мови, тому уточни в менеджера мовного курсу, наскільки таке навчання відповідатиме твоїм цілям.

На спеціалізованих курсах англійської для юристів разом із носієм мови ти почуєш приклад правильної вимови, отримаєш багато такої цінної практики використання мови, а також із головою зануришся у професійну лексику та теми.

  1. Інтенсивне навчання англійської для юристів

Ще один цікавий та популярний формат вивчення мов – це інтенсивні курси. Їх головна мета – допомогти студентам вивчити мову за максимально стислі терміни, наприклад, за 2-3 місяці пройти цілий рівень.

Але є в інтенсивних курсів свої нюанси:

  • заняття проходять дуже часто – щонайменше 3-4 рази на тиждень;
  • крім занять, на курсах на тебе чекає багато самостійної роботи.

Тому одразу подумай, чи влаштовує тебе таке високе навантаження. Зверни увагу, що навчання не має тебе перевантажувати, інакше ти почнеш погано запам'ятовувати матеріал і втратиш мотивацію. Але зазначимо, деякі люди починають інтенсивне навчання під час канікул чи відпустки, щоб поєднувати відпочинок з корисним навчанням.


Самонавчання вдома
 

Тепер перейдемо до ще одного способу вивчення англійської для юристів – це домашнє самонавчання за матеріалами з інтернету. Безперечно, такий метод також може бути успішним, особливо якщо ти вмієш раціонально розподіляти та використовувати свій час. При цьому тобі потрібно:

  • чітко визначити свої цілі – навіщо тобі вчити англійську для юристів, які вершини зможеш підкорити, якщо володітимеш мовою;
  • підібрати навчальну програму, що охоплює всю потрібну лексику;
  • знайти варіанти для практики отриманих знань – адже теоретичні знання мови не завжди допомагають успішно використовувати її в реальному житті.

Будемо чесні: вчитися самостійно англійської для юристів важко. Тобі як мінімум знадобиться партнер, з яким ти зможеш ділитися корисними навчальними матеріалами з іноземної мови, а також практикуватися в діалогах. Багато студентів, які займаються самонавчанням, з часом починають втрачати інтерес до занять, а їхні досягнення не приносять користі для кар'єри.

Ти можеш спробувати вчитися вдома, але порівняй такий досвід із навчанням разом з викладачем. І якщо швидкість просування у другому випадку виявиться вищою, залишайся на курсі. Хоча навчання в мовній школі і коштує грошей, ти точно бачитимеш, що отримуєш. На початку та в кінці семестру ти пройдеш тест на знання мови, що дозволить тобі побачити свій прогрес та успіхи.


Як юристу розширити свій словниковий запас?
 

Незалежно від того, збираєшся ти навчатися в мовній школі або самостійно, тобі знадобляться додаткові навчальні матеріали, в яких ти шукатимеш корисну інформацію для навчання та роботи. Тому ми підготували для тебе невеликі списки корисних онлайн-ресурсів та книг, які ти можеш використати під час навчання.


Онлайн-ресурси з англійською лексикою для юристів
 

Якщо ти хочеш активно розширювати свій професійний словниковий запас, рекомендуємо використовувати для цієї мети такі сайти, на яких ти знайдеш багато навчальних матеріалів.

  • edX – великий американський портал, на якому є курси для будь-яких спеціальностей від викладачів та університетів з усіх куточків світу. Головна перевага ресурсу – тут є безкоштовне навчання, зокрема й для юристів, які бажають вивчати професійну англійську мову. Єдиний нюанс – заплатити доведеться за отримання сертифіката про проходження навчання, але це коштує не так вже й дорого, та й не всім потрібен сертифікат, якщо у голові є реальні знання. Також може не пощастити з датами початку курсу – наприклад, тобі він потрібен навесні, а навчання починається лише восени.

  • Cambridge English – Кембриджський університет розробив спеціальний ресурс, на якому діти та дорослі можуть безкоштовно вивчати англійську. Тут, у тому числі, є розділ англійської для юристів, де ти зможеш покращити свої навички за допомогою різних вікторин та ігор. Ресурс постійно оновлюється, тому ти зможеш проходити нові завдання та курси за спеціальністю. А ще із сайтом Кембриджського університету можна підготуватися до іспитів.

  • Legal-esl – великий ресурс, створений спеціально для юристів, які бажають поглибити свої знання англійської. На цьому сайті ти отримаєш посилання на найпопулярніші та нові словники з термінологією з різних сфер права, послухаєш цікаві подкасти, а також знайдеш граматичні матеріали – від правопису до правил вимови. Також тут ти отримаєш великий список книг на юридичну тематику, щоб заглибитись у навчальний процес, одночасно розвиваючи свої професійні навички.

Якщо ти запишешся на професійні курси для юристів з англійської мови, то корисними ресурсами з тобою поділиться і викладач. Багато шкіл роблять свої добірки додаткових матеріалів, а потім безкоштовно діляться зі своїми студентами.

 

Англійська для юристів: як швидко опанувати професійну мову - 3

Щоб вивчити англійську для юристів, потрібно просто зробити перший крок – записатись на мовний курс


Юридичні статті англійською для фахівців
 

Щоб ознайомитися з іноземними версіями законів різних країн чи справжніми судовими рішеннями, ти можеш піти найдоступнішим шляхом – просто використати пошукову систему. Введи ключові слова (law, legal, court, court cases), уважно вивчи видачу пошукової системи та відкрий сайт із матеріалами, які викликають у тебе інтерес. Однак не рекомендуємо використовувати автоматичний переклад – краще перекладати лише невідомі та необхідні для розуміння тексту слова.

А ось і список онлайн-ресурсів англійською мовою, де ти знайдеш матеріали за спеціальністю та зможеш прокачати свою юридичну англійську:

  • www.lawyer-monthly.com
  • www.lawyersweekly.com.au
  • thestudentlawyer.com
  • www.lawgazette.co.uk
  • www.law360.com
  • www.lawsource.com
  • www.ejls.eu
  • harvardhrj.com
  • www.law.com
  • www.breakinglegalnews.com

Радимо не братися одразу за все. Вивчи кожен ресурс і зупинись на одному-двох. Потім обирай по одній цікавій статті й уважно її вивчай. Якщо ти ходиш на мовні курси, можна розбирати окремі моменти зі статей, новин або професійної літератури разом з викладачем та іншими студентами. Такий підхід зробить заняття максимально корисними та різноманітними.

А якщо ти обереш навчання на спеціалізованих курсах, на яких викладається безпосередньо англійська для юристів, проблем із пошуком професійної літератури не буде зовсім. Школа підключить тебе до власного ресурсу із навчальними матеріалами, серед яких ти гарантовано знайдеш щось корисне та цікаве.


Як юристу прокачати письмові навички?
 

Якщо ти збираєшся працювати у сфері міжнародного права і займатися конкретними правовими питаннями, судовими справами, тобі доведеться писати. Щоб прокачати письмо англійською, потрібно відвідувати заняття з англійської для юристів. Але цього може виявитись мало для реальної роботи, тоді тобі на допомогу прийдуть корисні ресурси для юристів та правової практики.

  • TransLegal – тут ти можеш скористатися словниками юридичних термінів, пройти навчальні курси, а також перевірити власний рівень знань англійської мови у правовій сфері.

  • Oncle – дуже велика бібліотека з прикладами складання різної юридичної документації – від реальних трудових договорів до угод про нерозголошення інформації. Можеш просто використовувати представлені шаблони та на їх підставі складати власну документацію. Бібліотека зручна тим, що в ній є кілька прикладів одного документа, що дуже вигідно людям, у яких не все добре з англійською для юристів.

  • FindLaw – бібліотека центру юридичного консультування, де ти знайдеш усі актуальні закони, а також їх доступні пояснення. З цією збіркою законів зручно працювати як фахівцю-початківцю, так і людині з досвідом у сфері юриспруденції. Додай сайт до закладок, щоб тренувати свою іноземну, а також завжди мати під рукою корисний порадник.

Без сумнівів, у процесі роботи ти знайдеш собі свої корисні ресурси, які допоможуть потренуватися в англійській для юристів, а також отримати корисні професійні знання. Завжди зберігай такі сайти на майбутнє.


Де практикувати розмовну мову?
 

Один із найпростіших і найдоступніших кожному студенту, який вивчає англійську для юристів, способів попрактикуватися в розмовній мові – це безпосередньо заняття з іноземної мови. Також у мовній школі тобі нададуть доступ до розмовних клубів, на яких ти знайдеш співрозмовників для практики.

Обов'язково користуйся всіма доступними ресурсами для того, щоб регулярно прокачувати свою англійську для юристів. Адже знання мови подібне до наших м'язів – якщо ми їх використовуємо, сила знань тільки збільшується, ти стаєш впевненим спікером.

Ще радимо долучитися до міжнародної спільноти юристів та студентів, які лише опановують цю професію, – LawLink. Тут можна вивчати портфоліо різних спеціалістів, ставити їм запитання, а також ділитися різними документами. Спільнота корисна тим, що кожен спеціаліст в особистому кабінеті має посилання на соціальні мережі, де ти вже зможеш розпочати більш неформальне спілкування для практики юридичної англійської. Не соромся заводити дружбу на подібних ресурсах – з величезною ймовірністю в інших країнах живуть люди, яким цікаво та важливо ознайомитися з українським законодавством чи попрактикуватися в українській.

Читайте також:

Хочеш на безкоштовний пробний урок?

Close

Оберіть спосіб зв'язку з нами

Залишились питання? Пишіть сюди, ми постараємось допомогти.

Telegram Viber
Close

Зворотний дзвінок

Ми передзвонюємо у будні дні з 10:00 до 18:00.