Бізнес

30167

22.02.2021

Англійська для будівельників: базовий словник

З усіх видів ESP (English for Specific Purposes) англійська для будівельників є найменш затребуваною. Що дивно, адже професії в сфері архітектури, містобудування й інших галузей, пов'язаних зі спорудженням різних будівель і доріг, вважаються одними з найпопулярніших. У них задіяна велика кількість людей різних спеціальностей: архітектори, проєктувальники, виконроби і, власне, будівельники. Знання англійської мови – це ще один важливий інструмент, що дозволяє створювати та втілювати в життя проєкти будь-якої складності.

Зміст

1. Навіщо вчити англійську для будівельників

2. Особливості англійської лексики для будівельників

3. Базовий англійський словник для будівельників

     3.1. Основні дієслова

     3.2. Будівельний простір

     3.3. Будівельні інструменти, матеріали й обладнання

     3.4. Професії та посади в будівництві


Багато будівельних компаній здійснює свою діяльність на міжнародному рівні, залучаючи до роботи фахівців із різних країн. Без якісного спілкування та взаєморозуміння всіх залучених неможливо щось побудувати. Згадайте хоча б Вавилонську вежу – за легендою, вона залишилася незавершеною, тому що люди, які будували її, заговорили різними мовами та більше не розуміли одне одного. Тому в сфері будівництва, як у багатьох інших, універсальною мовою для комунікації між працівниками та підрядниками є англійська. Якщо ви все ж вважаєте, що для будівельників володіння англійською мовою – не головна навичка, ми спробуємо вас переконати, що це не так.


Навіщо вчити англійську для будівельників
 

Фахівці сфери будівництва вирішують вивчати англійську мову з різних причин. Але всі вони так чи інакше пов'язані з професією. Англійська для будівельників, проєктувальників і архітекторів дозволяє:

  • вивести спілкування з потенційними або реальними клієнтами, постачальниками, діловими партнерами та колегами на новий рівень;
  • читати найактуальніші міжнародні новини, журнали та проєкти, пов'язані з будівельною галуззю;
  • грамотно складати листи, комерційні пропозиції та звіти про виконану роботу;
  • складати міжнародні іспити й вступати до професійних будівельних організацій;
  • відвідувати професійні виступи та конференції з англомовними спікерами;
  • проводити презентації, вести переговори з підрядниками, а також представниками уряду (наприклад, інспекторами з охорони праці та техніки безпеки).

Незалежно від того, розмовляєте ви з колегами-будівельниками, з підлеглими, з керівництвом або ж із замовником – ваша манера спілкування й мова мають бути чіткими та професійними. Як би добре та вільно ви не розмовляли англійською в повсякденному житті, без професійної лексики вам не обійтися. Використовуючи ділові формулювання, ви зможете більш якісно:

  • вести переговори на стадії проєктування;
  • пояснювати замовникам, чому ту чи іншу ідею варто або навпаки неможливо втілити в проєкті;
  • працювати з запитами та скаргами клієнтів;
  • вживати заходів у разі виникнення форс-мажорних ситуацій;
  • обробляти інформацію та подавати запити на додаткові дані, необхідні для роботи;
  • вводити зміни в проєкт на різних етапах його реалізації.
     

Англійська для будівельників: базовий словник - 2

Англійська для будівельників, архітекторів, проєктувальників та інших фахівців – це musthave

Вивчення ділової англійської лексики – складне завдання для людей із різними мовними навичками. Мабуть, це той єдиний випадок, коли люди, що вивчають мови самостійно, і шанувальники групових занять на курсах сходяться на думці, що тільки професійний викладач і спеціальні навчальні посібники допоможуть опанувати цей вид ESP. Адже вирішивши пройти настільки нелегкий шлях самостійно, ви більше часу витратите на пошуки відповідних матеріалів. Записавшись на спеціальні англійські курси для будівельників, ви отримаєте в своє розпорядження всі необхідні книги, словники та інші матеріали, які дозволять досягти хороших результатів.


Особливості англійської лексики для будівельників
 

Архітектурних і будівельних термінів дуже багато. Людині, яка не працює в сфері будівництва, важко в них розібратися навіть у рідній мові. Що вже говорити про англійську для будівельників, але ж від того, наскільки добре фахівець підкований у знанні термінології, залежить якість майбутньої споруди.

Англійську лексику для будівельників можна розділити на кілька категорій:

  • типи будівель;
  • частини будівель і їх окремі типи;
  • будівельні та оздоблювальні матеріали;
  • етапи обробки будівель.

Вони включають загальноприйняті базові поняття й терміни, які необхідно знати всім фахівцям сфери будівництва незалежно від їх основної професії. Однак є і більш вузьконаправлена англійська лексика, на яку варто орієнтуватися окремо взятим фахівцям. Наприклад, дизайнеру інтер'єрів не обов'язково витрачати час на вивчення основних принципів містобудування.

У будівництві, крім офіційних найменувань, є і сленгові терміни, які професіонали використовують у спілкуванні між собою. Кожному доступна велика кількість ресурсів для вивчення будівельної ділової лексики. Візьмемо Кембриджський словник. Просто введіть потрібне вам слово, наприклад, builder, і ви отримаєте не тільки чітке роз'яснення з озвученням вимови, а й безліч прикладів цього слова в реченнях. Ще один корисний ресурс для поповнення словникового запасу будівельною англійською лексикою – Visuwords. Розглянемо роботу цього сайту також на прикладі слова builder: ввівши його в пошуковий рядок, ви отримаєте не тільки чітке визначення, а й чимало похідних від слова синонімів, дієслів, прикметників і іменників. Усі вони позначені різними кольорами. Наведіть курсор мишки на будь-яке слово, наприклад, на road builder, і зможете дізнатися його значення.
 

Англійська для будівельників: базовий словник - 3

Збагачуючи словниковий запас професійною англійською лексикою для будівельників, ви забезпечуєте собі успішну кар'єру

Знову ж таки, якщо у вас хороший рівень володіння англійською мовою, ці та інші ресурси дозволять вам поліпшити свої навички й урізноманітнити мову самостійно. Але якщо ваші навички володіння іноземною мовою можна назвати базовими або початковими, то без допомоги професійного викладача вам не впоратися. Запис до школи англійської, яка надає курси ділової мови, – це чудова інвестиція. Особливо якщо ви маєте намір працювати з іноземними компаніями, укладати контракти з закордонними підрядниками й отримувати замовлення з інших країн. Такі високі цілі вимагають великих зусиль і дійсно якісного підходу до вивчення англійської для будівельників. Багато шкіл залучає до навчального процесу іноземних фахівців. Виступаючи в ролі викладачів, вони не тільки навчать вас необхідної лексики, але й розкажуть про те, як ведеться будівельний бізнес в інших країнах. Це прекрасний шанс дізнатися про досвід закордонних колег і поділитися своїм.


Базовий англійський словник для будівельників
 

Ми підготували для вас список основних термінів англійської будівельної мови. До нього входять, зокрема, найменування різних інструментів і будівельних матеріалів, що використовуються для зведення будівель. Ми також радимо вивчити англійські назви будівельних професій. Щоб вам було легше запам'ятати нові слова, прочитайте приклади фраз із ними та спробуйте скласти свої.
 

Англійська для будівельників: базовий словник - 4

Наочність – важлива складова вивчення англійської для будівельників. Тому радимо використовувати картки із зображеннями інструментів


Основні дієслова
 

  • Build – будувати
    He’s planning to build a new house.
     
  • Reconstruct – реконструювати
    Next week we’ll begin to reconstruct the old shop.
     
  • Remodel – перероблювати
    I want to remodel the master bedroom to create more closet space.
     
  • Renovate – оновлювати, ремонтувати
    This room is 20 years old, we need to renovate it.
     
  • Demolitate – зносити
    Next week they will demolitate the empty warehouse downtown.


Будівельний простір
 

  • Property – нерухомість, власність (певна ділянка землі, відведена під будівництво або на якій уже є будинок чи споруда)
    John is the owner of several properties in the downtown area.
     
  • Commercial property – комерційна нерухомість (споруда нежитлового призначення, яка використовується в бізнес-цілях, а не для житла)
    The contract is for a commercial property and the building will be for stores.
     
  • Construction site / Building site – будівельний майданчик
    The construction site is located on 5th street.
     
  • Scaffolding – риштування (тимчасова споруда поруч із будівлею, на якій робітники можуть стояти та працювати над будівлею. Зазвичай її роблять із дерев'яних дощок і металевих опор)
    ​Pete fell from the scaffolding, but didn’t have any serious injuries.
     

 

Будівельні інструменти, матеріали й обладнання
 

  • Blueprint – креслення
    We got the blueprints today and everything looks perfect.
     
  • Brick – цегла
    The walls are made out of bricks.
     
  • Concrete – бетон
    They will pour the concrete foundation today.
     
  • Beam – балка
    We discovered cracks in this beam.
     
  • Joist – опорна балка
    We’ll finish putting in the joists today.
     
  • Crane – підйомний кран
    John is operating the crane today.
     
  • Shovel – лопата
    I need the shovel to clear off the sidewalk.
     
  • Bulldozer – бульдозер
    To dig the foundation we will need the bulldozer.
     
  • Dump truck – самоскид
    The dump truck is full, so it needs to be emptied.
     
  • Wheelbarrow – тачка
    Amy put the rocks from the garden into the wheelbarrow.
     
  • Hard hat – каска
    ​Everyone on the construction site must wear a hard hat to protect the head.​


Професії та посади в будівництві
 

  • Architect – архітектор
    John was the lead architect for the building.
     
  • Surveyor – сюрвеєр (інспектор або агент-страховик, який здійснює огляд майна, що підлягає страхуванню)
    The surveyor just sent us his report.
     
  • Contractor – підрядник
    For the outdoor pool, we’ll need to hire a contractor who has experience with this type of project.
     
  • Bricklayer – каменяр, муляр
    The bricklayers finished the walls today, they look great!
     
  • Electrician – електрик
    I don`t know how to fix our plumping, we should call the local plumber.
     
  • Carpenter – тесляр
    Let’s ask the carpenter to build bookshelves into this wall.

Читайте також:

Хочеш на безкоштовний пробний урок?

Close

Оберіть спосіб зв'язку з нами

Залишились питання? Пишіть сюди, ми постараємось допомогти.

Telegram Viber
Close

Зворотний дзвінок

Ми передзвонюємо у будні дні з 10:00 до 18:00.